Vrijwilligersraad

Vrijwilligersraad

60 gesprekken over motivatie, ondersteuning en waardering Vrijwilligers aan het woord

Bij de Welzijnsgroep Midden-Nederland zetten honderden mensen zich belangeloos in voor een ander. Wat drijft onze vrijwilligers? Waar worden ze blij van, wat vinden ze moeilijk? Dat wilden wij als Vrijwilligersraad graag (nog beter) weten, zodat we onze taak – de belangen behartigen van deze vrijwilligers – optimaal kunnen uitvoeren. We voerden 60 indrukwekkende gesprekken en kregen zo een goed beeld van wat er leeft onder onze vrijwilligers. De interviews laten zien wat vrijwilligers motiveert tot hun betekenisvolle werk en hoe zij dit beleven. Goed om te lezen dat vrijwilligers weliswaar uitdagingen tegenkomen maar ook veel voldoening halen uit hun werk. 

 • Wil je het volledige verslag met de resultaten van de 12 afzonderlijke vrijwilligersprojecten lezen? Klik dan hier. 
 • Liever alleen de alleen de samenvatting lezen? Dat kan ook. Klik dan hier. 

Reacties welkom!
Wil je reageren op de tekst? Bijvoorbeeld omdat je iets leest wat je herkent of juist omdat je heel andere ervaringen of ideeën hebt? Laat het ons weten via contact.vrijwilligersraad@u-centraal.nl. Voor ons als Vrijwilligersraad zijn jullie ervaringen en ideeën  belangrijk. We horen dus graag van je!

Advies geven Wat doet het Medezeggenschapsteam Vrijwilligers?

Vrijwilligers spelen een grote rol in maatschappelijke ondersteuning. Bij U Centraal zijn meer dan duizend vrijwilligers actief en zij zijn dan ook een belangrijk onderdeel van de organisatie. Het Medezeggenschapsteam Vrijwilligers behartigt de belangen van deze vrijwilligers en kijkt door hun ogen naar de organisatie en het beleid. Vanuit deze blik geeft het team gevraagd en ongevraagd advies aan de bestuurder over het vrijwilligersbeleid en de dagelijkse praktijk van het werk. Leden van het Medezeggenschapsteam Vrijwilligers zijn op verschillende manieren actief als vrijwilliger, bijvoorbeeld bij cliënten thuis, bij een Buurtteam, in training en begeleiding van andere vrijwilligers, aan de telefoon of als begeleider van een activiteit.

Bekijk het Reglement Medezeggenschap Vrijwilligers.

Wil je meer informatie over wat de vrijwilligersraad doet, waarvoor je de vrijwilligersraad kunt benaderen en hoe je zelf een bijdrage kunt leveren? Lees dan deze folder of bekijk het filmpje waarin onze voorzitter meer vertelt over het werk van de Vrijwilligersraad. 

Het Medezeggenschapsteam Vrijwilligers schrijft in ieder TrefpUnt (tweewekelijkse nieuwsbrief voor ingeschreven vrijwilligers) een stukje tekst over actuele zaken.

Overleg Vergadering (OV)
De Vrijwilligersraad vergadert elke maand. Eens per twee maanden vergaderen we met de bestuurder van alle stichtingen. Deze vergadering heet een Overleg Vergadering (OV). De verslagen van deze vergaderingen zijn openbaar en kun je hier lezen. 

Centraal Medezeggenschapsteam (CMT)Vanuit de Vrijwilligersraad zijn twee leden afgevaardigd in het Centraal Medezeggenschapsteam (CMT)
. Het CMT kijkt me over de schouder van de bestuurder, heeft inspraak in de organisatie en zorgt er mede voor dat de organisatie goed functioneert. Op die manier zet het CMT zich in voor consulenten en – op wat meer afstand – ook vrijwilligers. Het CMT heeft iedere twee maanden overleg met de bestuurder en maakt op basis daarvan een Nieuwsflits.

Actuele vacatures
Een van de punten waar de Vrijwilligersraad (VR) zich voor ingezet heeft, is dat vrijwilligers al meteen me mogen doen in de eerste (interne) sollicitatieronde voor werk binnen de hele organisatie waarvoor de VR actief is (U Centraal en de stichtingen PK, JoU en SJP). Bekijk hier de actuele openstaande vacatures.

Vacature Lid worden van Medezeggenschapsteam Vrijwilligers

Nieuwe leden zijn welkom bij het Medezeggenschapsteam Vrijwilligers! We vergaderen iedere maand, waarbij ieders inbreng erg wordt gewaardeerd. De tijdsinvestering varieert per maand. Gemiddeld kun je uitgaan van 8 tot 16 uur per maand.

Wat we van je vragen:

 1. Je bent als vrijwilliger werkzaam bij één van de drie organisaties.
 2. Je stelt de belangen van vrijwilligers en potentiële vrijwilligers voorop.
 3. Je bent in staat om de belangen van vrijwilligers en de organisatie te onderscheiden.
 4. Je bent sociaal bewogen, communicatief vaardig en kunt omgaan met vertrouwelijkheid.

Wat we verder verwachten:

 • Inzicht willen hebben in de positie die vrijwilligers innemen en de ervaringen die zij op doen in de uitvoering van hun vrijwillige werkzaamheden.
 • In staat zijn om beleidsinhoudelijke notities te lezen en deze vanuit het perspectief van de vrijwilliger te kunnen beschouwen en analyseren.
 • Bereidheid hebben om je nader te verdiepen in de wijze waarop medezeggenschap voor vrijwilligers kan worden vormgegeven.

Wij bieden:

 • zitting in een divers en leuk team.
 • actief betrokken zijn bij grote veranderingen in de samenleving rond vrijwillige inzet en participatie.
 • begeleiding en indien gewenst (groeps)scholing/training.
 • de mogelijkheid om ervaring op te doen met beleidsontwikkeling en mee te denken op bestuurlijk niveau.
 • een onkostenvergoeding.

Informatie en solliciteren:
Ben je enthousiast en gemotiveerd en beschik je over voldoende tijd? Of wil je er eerst wat meer over horen? Stuur dan een mail naar vrijwilligersraad@stichting-pk.nl of bel naar 030 - 236 17 17 en vraag naar Patricia van Tergouw. 

Contact met Medezeggenschapsteam Vrijwilligers

Je kunt contact opnemen met het Medezeggenschapsteam Vrijwilligers als je je stem wilt laten horen of ideeën hebt over hoe de dagelijkse praktijk bij U Centraal beter kan. Mail naar vrijwilligersraad@stichting-pk.nl of bel Patricia van Tergouw: 030 - 236 17 17.