Hulp bij dementie

Hulp bij dementie koppelt vrijwilligers aan mensen met dementie én/of aan de naasten die voor hen zorgen. De vrijwilliger helpt hen door er te zijn: het bieden van gezelschap of een luisterend oor maakt het verschil voor degene met dementie en de mantelzorger.

Bouw jij een band op met iemand met dementie?
Word maatje van iemand met dementie en ontmoet iemand die je anders misschien niet had leren kennen. Je gaat een keer per week of twee weken op bezoek, voor bijvoorbeeld een praatje, een wandeling, een potje schaak of om er gewoon te zijn.

De man of vrouw met dementie is blij met jouw speciale aandacht en de mantelzorger heeft even tijd voor zichzelf.  Jij doet levenservaring op en je leert jezelf wellicht van een andere kant kennen. Je leert hoe je om kunt gaan met iemand met dementie, en dat het nog heel lang goed mogelijk is om contact te hebben en plezier aan elkaar te beleven.

 

Wil je naast de mantelzorger staan?
Zorgen voor iemand met dementie is een zware vorm van mantelzorg. Als partner of als kind zie je je dierbare veranderen en raak je hem of haar langzaam kwijt. Je moet uitvinden hoe je het beste met hem of haar om kunt gaan en soms word je gek van alle herhalingen. Gedurende het ziekteverloop is er steeds minder ruimte om er nog even alleen op uit te gaan. Daarom kan het voor een mantelzorger heel fijn zijn als er een vrijwilliger is die tijd en aandacht heeft.

Als maatje van de mantelzorger bied je op de eerste plaats een luisterend oor en denk je met hem of haar mee. Indien gewenst neem je af en toe wat klusjes uit handen. Je doet je werk op maat en sluit aan op de behoefte van de mantelzorger.

 

Maatje van beiden zijn
Je kunt ook vrijwilliger worden van beiden. Dat kan allerlei vormen aannemen, bijvoorbeeld: de ene week kom je voor degene met dementie en de andere week voor de mantelzorger of het contact verloopt met zijn drieën tegelijk.

 

Scholing en begeleiding
Kennis over en ervaring met dementie is niet nodig. Je krijgt van ons een scholing in dementie en in wat het betekent om voor iemand met dementie te zorgen. Gedurende de koppeling begeleiden we je daar waar nodig.

 

Waar en wanneer
Jij geeft zelf aan wanneer je tijd hebt en in welk deel van de stad je iemand wilt bezoeken. Je verbindt je in principe voor een half jaar aan iemand en na elk half jaar beslis je of je verder wilt. Je gaat wekelijks of een keer per twee weken naar je cliënt toe. Hoe lang het contact duurt, bepaal je samen met je cliënt.

We zetten in op een duurzame koppeling, zodat er een band opgebouwd kan worden.

 

Sta jij open voor zo’n bijzondere ontmoeting?
Neem vrijblijvend contact op met Ilja Rodermans, Andrea Lehr of Maartje Kraanen.
030-236 1742
hulpbijdementie@u-centraal.nl

Het contact met mijn cliënt geeft mij ook een ander inzicht: dat het leven dat ik leef niet het leven is. Het biedt me een bredere blik. Paola, vrijwilliger