Georganiseerde burenhulp

Algemene Hulpdienst

Boodschappen doen, een lampje ophangen, de voicemail instellen: voor de één is het een klusje van niks, de ander worstelt er weken mee. Via de Algemene Hulpdienst doen vrijwilligers dit soort klusjes voor mensen in hun stad of buurt. Georganiseerde burenhulp, dus eigenlijk.

Ook bieden de vrijwilligers gezelschap en begeleiding aan ouderen, chronisch zieken en mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal.


Vragen waarmee u bij de Algemene Hulpdienst terecht kunt, zijn bijvoorbeeld:

  • Ik heb een huis toegewezen gekregen, maar heb niemand die me kan helpen met schilderen of inrichten. 
  • Ik kom uit het buitenland en ken weinig mensen. Graag zou ik willen dat iemand af en toe langs kwam om wat te praten, te wandelen en Nederlands te oefenen.
  • Het onkruid in de tuin staat weer hoog, maar door ziekte of handicap kan ik de tuin zelf niet bijhouden.
  • Mijn administratie is een rommeltje en ik wil dat graag samen met een vrijwilliger opruimen.
  • Ik moet naar het ziekenhuis, maar niemand kan met me mee. Ik heb een vrijwilliger nodig die me kan brengen en/of begeleiden.


Gezelligheid

Vrijwilligers melden zich vaak aan bij de Algemene Hulpdienst  omdat ze het leuk vinden om iets nuttigs voor een ander te doen. Het is praktisch en flexibel vrijwilligerswerk; soms komen vrijwilligers één keer bij iemand, soms komen ze gedurende een periode op bezoek.  Het gaat om de klus, maar ook om de gezelligheid. Zo ontstaat er contact tussen mensen in Utrecht die elkaar anders misschien nooit hadden ontmoet.


‘Zelf kan ik helaas geen hond houden, dus vandaar dat ik me had aangemeld om dit te doen. Naast de altijd leuke wandeling met Coco, ga ik ook vaak met hem spelen en blijf dan om met mevrouw een praatje te doen.’
Vrijwilliger Arjan laat samen met andere vrijwilligers beagle Coco uit voor een mevrouw die dat wegens ziekte zelf niet meer kan.


Praktische gegevens:

U kunt een beroep doen op de Algemene Hulpdienst als u in Utrecht woont en u geen geld heeft om mensen in te huren en geen mensen kent die u om hulp kunt vragen.  U meldt zich aan door te bellen met 030 – 236 17 43 of te mailen naar alghulpdienst@u-centraal.nl .


We zoeken dan zo snel mogelijk een vrijwilliger die u kan helpen. Als we u niet kunnen helpen, zoeken wij een instantie voor u waar u wel terecht kunt. De hulp door de Algemene Hulpdienst is gratis. Wel betaalt u de vrijwilliger een onkostenvergoeding voor bijvoorbeeld het gebruik van de auto of openbaar vervoer.


Download hier een folder over de Algemene Hulpdienst.


Wilt u vrijwilliger worden bij de Algemene Hulpdienst? Ga dan naar onze pagina Vrijwilliger worden.


 

'Iedere week komt er een vrijwilliger langs om met mijn vrouw spelletjes te doen en te lezen. Ik leef zo toe naar die paar uurtjes! niet dat ik dan iets bijzonders doe. Maar het is gewoon al een enorme luxe om te kunnen denken: wat zal ik nu eens gaan doen? Mantelzorger