Vrijwilliger nodig

Steeds vaker wordt hulp niet alleen gegeven door een betaalde kracht, maar ook door een vrijwilliger. U Centraal koppelt vrijwilligers aan hulpvragers en adviseert over de inzet van vrijwilligers in zorg en welzijn.

Waarom een vrijwilliger?

Een vrijwilliger is geen hulpverlener en wordt niet voor zijn diensten betaald. Een vrijwilliger is er gewoon als mens. De vrijwilligers van U Centraal zetten zich vaak in omdat ze iets voor een ander willen betekenen, hun talenten willen gebruiken of zelf levenservaring willen opdoen. Vrijwilligers zijn een aanvulling op de betaalde zorg, geen vervanging.


Vrijwilligers van U Centraal maken elke dag verschil in het leven van Utrechters. Een paar voorbeelden:

  • Hulp bij het op orde krijgen van de administratie, waardoor mensen uit de schulden blijven/komen.
  • Bezoek aan iemand met dementie, waardoor de mantelzorger even lucht krijgt.
  • Begeleiding naar het ziekenhuis, waardoor iemand veilig een behandeling kan ondergaan.
  • Bemiddeling bij burenconflicten, waardoor mensen zich weer prettig voelen in hun eigen omgeving.
  • Netwerkcoaching, waardoor mensen nieuwe contacten opdoen en oude banden aanhalen

 

Waar vind ik een geschikte vrijwilliger voor mijn hulpvraag?

Het Informatiepunt Informele Zorg Utrecht (NIZU) is het punt in de stad waar u uw vraag kunt stellen over het inzetten van vrijwilligers, over vrijwilligerswerk en over mantelzorgondersteuning. De ambassadeurs staan u graag te woord:
030 - 236 17 45 of via infopuntiz@nizu.nl

In alle 10 Utrechtse wijken werkt een ambassadeur informele zorg. Wie in welke wijk werkt én de contactgegevens vindt u op www.nizu.nl.

 

Waar vind ik advies over vrijwillige inzet?

Wat kun je van een vrijwilliger verwachten? Waar moet je rekening mee houden als je een vrijwilliger over de vloer krijgt? Wat voor begeleiding moet je als beroepskracht bieden aan een vrijwilliger? Lees de methodiek:

 

Wat doen de vrijwilligers van U Centraal?

De vrijwilligers van U Centraal zijn verbonden aan de volgende projecten:

 

   

“Ik kan een luisterend oor bieden, en twijfels en verhalen aanhoren. Eindeloos, als dat nodig is. Of ik kan iemand meenemen naar het strand of samen nog die ene wandeling maken. Het schept mij vreugde als ik zie dat zij minder lijden. Die ene glimlach, daar gaat het om.” Buddy Saskia (44)