Het samenspel tussen professionals, mantelzorgers en vrijwilligers

Informatie voor beroepskrachten

Zijn mantelzorgers lastig of hebben mantelzorgers het lastig? De samenwerking tussen mantelzorgers, hulpvragers, vrijwilligers en professionals begint met een goede communicatie. U Centraal biedt deskundigheidsbevordering aan professionals, zodat zij kunnen signaleren hoe het met mantelzorgers gaat en beter met mantelzorgers kunnen samenwerken.

Onderwerpen zijn bijvoorbeeld:

  • Wat is je taak als professional in mantelzorgondersteuning? Je bent er toch voor de cliënt?
  • Hoe kun je mantelzorgers bereiken? 
  • Welke rol heeft een mantelzorger in de samenwerking? Zie je hem/haar als collega, cliënt, naaste of expert? (we maken hierbij gebruik van het SOFA-model van het Expertisecentrum mantelzorg)
  • Hoe kun je de overdracht tussen intramurale en extramurale zorg verbeteren?


Beroepskrachten zoals verzorgenden, verpleegkundigen, buurtteammedewerkers, gezinswerkers, leerkrachten, thuiszorgmedewerkers  en medewerkers van instanties kunnen bij U Centraal terecht voor consultatie, training op de werkvloer, presentaties en scholingen. 


Voor de volgende trainingen kun je je aanmelden:


Training mantelzorg vriendelijk Utrecht

Tijdens deze training leer je hoe je mantelzorgers beter in beeld krijgt en wat je kunt doen om het te ondersteunen. De eigen kracht van de cliënt staat voorop en wordt versterkt. De training bestaat uit drie bijeenkomsten en twee werksessies.

Training mantelzorg vriendelijk Utrecht voor gezinswerkers

Deze training wordt gegeven omdat er veel onbekendheid is over jonge mantelzorgers. Professionals vinden het lastig om jonge mantelzorgers te signaleren en zien soms te laat dat een partner of kind overbelast raakt. De training bestaat uit drie bijeenkomsten, een startbijeenkomst en twee werksessies.

Verdiepende werksessies

Voor beroepskrachten die zich verder willen verdiepen in bepaalde facetten van mantelzorgondersteuning, bieden we de verdiepende werksessies zoals: Mantelzorgers met een migratieachtergrond, Overbelaste Mantelzorgers, Mantelzorgers die zorgen voor iemand met een psychiatrisch ziektebeeld en Jonge Mantelzorgers.

Meld je aan voor de trainingen via deze link


Zoek je meer informatie over regelingen, voorzieningen en hulpaanbod? Kijk dan eens op www.mantelzorgutrecht.nl of www.ugids.nl

 

Meer informatie

Lokaal kenniscentrum mantelzorg van U Centraal, telefoon: 030 -236 1740, e-mail mantelzorg@u-centraal.nl. Vraag naar Margriet Tiemersma, Fatos Genc-Canbolat of Melissa Stolte.

 

 

 

'Ik ben me meer bewust geworden van wat mij te wachten staat, mede doordat ik dementie nu beter begrijp.' Deelnemer aan gespreksgroep voor mantelzorgers van mensen met dementie