Wat betekent de avondklok voor mantelzorgers?

Wat betekent de avondklok voor mantelzorgers?

22 januari 2021

Eigen verklaring Avondklok

Als het noodzakelijk is dat je naar buiten gaat, dan moet je het formulier ‘Eigen verklaring Avondklok’ bij je hebben.  

Download de verklaring op de website van MantelzorgNL >>

Je kunt het formulier vervolgens digitaal op je mobiel laten zien of printen als je naar buiten gaat. Mogelijk heb je nog vragen hierover. Meer informatie vindt je op de website van MantelzorgNL.

De medewerkers van Steunpunt Mantelzorg Utrecht staan ook klaar om eventueel vragen te beantwoorden, via de mail: mantelzorgutrecht@u-centraal.nl of via de telefoon: 030 - 236 17 40.

De avondklok en mantelzorg Vragen en antwoorden

  • Blijven apotheken open?

Ja, apotheken blijven open op de reguliere openingstijden. Je kunt dus tijdens de avondklok medicijnen afhalen als dit noodzakelijk is.

  • Ik moet met spoed naar de huisartsenpost of het ziekenhuis. Mag ik naar buiten zonder formulier?

Ja. Als je voor een noodsituatie buiten bent, hoef je geen formulier bij je te hebben. Je legt dit uit als een agent je aanspreekt.

  • Kan ik na 21.00 uur nog een (snel)test laten doen of een vaccinatie halen?

Noodzakelijke medische zorg is een reden om na 21.00 uur naar buiten te mogen. De vraag is hier wel of dit zorg is die kan wachten tot overdag. Mocht je vanwege een coronatest of vaccinatie nog onderweg zijn, dan kun je dit aangeven op je Eigen verklaring avondklok.

Begeleidt je als mantelzorger een oudere bij de vaccinatie of coronatest? Dan is dit een reden om nog na 21.00 uur buiten te zijn. Je vult dit dan in op de Eigen verklaring Avondklok.

  • Hoe bewijs ik dat ik mantelzorger ben? En hoe bewijs ik dat dit nodig is na 21.00 uur?

Je verklaart dit op de Eigen verklaring Avondklok dat je bij je hebt en licht dit – als dat nodig is – toe aan de politie.

  • Ik moet naar iemand die mijn hulp dringend nodig heeft. Mag dat tijdens de avondklok?

Ja. Als je bijvoorbeeld mantelzorger bent of voor een dringende medische noodsituatie naar iemand toe moet, kun je dit aangeven op de Eigen verklaring Avondklok. Vraag jezelf hierbij wel af of deze hulp tijdens de avondklok uren moet worden geboden of dat dat ook overdag kan.