Beschermende materialen voor mantelzorgers

Beschermende materialen voor mantelzorgers

29 oktober 2020

Coronatest

Allereerst is het belangrijk dat een persoon die coronaklachten heeft zo snel mogelijk getest wordt. Een afspraak maken voor een test kan telefonisch: 0800 – 1202 of online: www.coronatest.nl. In afwachting van de uitslag kun je als mantelzorger bij de huisarts of GGD een recept aanvragen voor een korte-termijn-pakket met beschermende materialen. Dit pakket kun je dan bij de apotheek ophalen. In het pakket zitten handschoenen, een chirurgisch mond- en neusmasker (zoals ze die in het ziekenhuis ook gebruiken), een bril, schorten en een flacon desinfecterend middel. Met dit eerste pakket kun je twee dagen vooruit, totdat de uitslag van de coronatest er is.

Positieve of negatieve testuitslag

Als je naaste negatief wordt getest op corona heb je de beschermende materialen niet meer nodig. Is de testuitslag positief, dan is het belangrijk dat je jezelf blijft beschermen. Je krijgt een nieuw recept van de huisarts of GGD. Hiermee kun je een lange-termijn-pakket met beschermende materialen ophalen bij de apotheek of laten thuisbezorgen. In dit pakket zitten materialen voor 2 weken.

Geen materialen?

Niet alle huisartsen of apotheken blijken op de hoogte te zijn van deze regeling voor mantelzorgers. Als het niet lukt om de materialen te krijgen, verwijs hen dan naar de informatie van de overheid of neem contact op met de Mantelzorglijn van Mantelzorg NL: 030 760 60 55 (werkdagen 9 – 17 uur).