Beschermende materialen voor mantelzorgers

Als je mantelzorger bent en de naaste voor wie je zorgt heeft corona(klachten), dan kun je gratis beschermende materialen krijgen via de huisarts of GGD. Op die manier kun je zo veilig mogelijk voor je naaste blijven zorgen, als afstand houden niet mogelijk is.

Coronatest
Allereerst is het belangrijk dat een persoon die coronaklachten heeft zo snel mogelijk getest wordt. Een afspraak maken voor een test kan telefonisch: 0800 – 1202 of online: www.coronatest.nl. In afwachting van de uitslag kun je als mantelzorger bij de huisarts of GGD een recept aanvragen voor een korte-termijn-pakket met beschermende materialen. Dit pakket kun je dan bij de apotheek ophalen. In het pakket zitten handschoenen, een chirurgisch mond- en neusmasker (zoals ze die in het ziekenhuis ook gebruiken), een bril, schorten en een flacon desinfecterend middel. Met dit eerste pakket kun je twee dagen vooruit, totdat de uitslag van de coronatest er is.


Positieve of negatieve testuitslag
Als je naaste negatief wordt getest op corona heb je de beschermende materialen niet meer nodig. Is de testuitslag positief, dan is het belangrijk dat je jezelf blijft beschermen. Je krijgt een nieuw recept van de huisarts of GGD. Hiermee kun je een lange-termijn-pakket met beschermende materialen ophalen bij de apotheek of laten thuisbezorgen. In dit pakket zitten materialen voor 2 weken.


Geen materialen?
Niet alle huisartsen of apotheken blijken op de hoogte te zijn van deze regeling voor mantelzorgers. Als het niet lukt om de materialen te krijgen, verwijs hen dan naar de informatie van de overheid of neem contact op met de Mantelzorglijn van Mantelzorg NL: 030 760 60 55 (werkdagen 9 - 17 uur).

β€˜Men heeft echt heel veel ingezet om een bezoekvrijwilliger te zoeken naar ons profiel. En daar is men uitstekend in geslaagd!’ Mantelzorger over Bezoekdienst dementie