“Niemand heeft het recht jou te veroordelen”

“Niemand heeft het recht jou te veroordelen”

Interview met Ingeborg

Weet de cliënt dat je lesbisch bent?
“Ja hoor. Ik doe daar heel gewoon over, nooit zo van ‘Ik moet je wat vertellen...’, maar als het zo uitkomt gaat het over mijn vrouw en kind. Hoe normaler ik doe, hoe relaxter de reacties.

Wat doe je als mensen negatief reageren?
“Dat gebeurt bijna nooit, maar als het zo is dan probeer ik zoveel mogelijk vragen te stellen. Waarom reageert iemand negatief, wat zit erachter? Ik probeer het gesprek te voeren en zacht met de kritiek om te gaan. Die vragen beantwoorden. Soms zit er bezorgdheid achter.

Is het tegenwoordig nog wel nodig om nadrukkelijk aandacht te besteden aan LHBTI?
“Daar kan ik kort over zijn: zolang LHBTI-ers nog uit de kast moeten komen, en hetero’s niet, zolang is het van belang dat het bespreekbaar wordt gemaakt. Het is nog steeds nodig om te werken aan een mindset waarbij mensen realiseren wat gelijkheid en tolerantie inhouden. Draai het maar eens om: ‘Ik wil je wat vertellen; ik ben hetero en ik hoop dat je dat accepteert.’”

Heb je nog tips voor de vrijwilligers?
"Als vrijwilliger naar cliënten toe is het belangrijk op je taal te letten bijvoorbeeld: ‘Heeft u een vriend of vriendin?’ Dan geef je ruimte. Als LHBTI-vrijwilliger: gewoon open zijn over je eigen situatie. Denk niet: ‘Ze zullen wel denken…’ Dan maak je ze ook onaardiger dan ze misschien zijn. Sta open voor vragen. Als een cliënt negatief blijft reageren, ga een open gesprek hierover aan, stapje voor stapje, gelijkheid kan je namelijk niet door de strot duwen. Maar hou ook je eigen grenzen in de gaten. Niemand heeft het recht jou te veroordelen. Vraag anders hulp of advies aan de begeleiders bij U Centraal. Die zijn er om jou te ondersteunen.”