Zorgen voor de ander betekent ook zorgen voor jezelf

Mantelzorg

Zorgt u voor uw zieke partner of ouder? Staat u altijd klaar voor uw zieke buur of vriend? Heeft u een gehandicapt kind? Dan bent u mantelzorger. Ruim 1,5 miljoen mensen in Nederland geven mantelzorg. Van hen voelen zich ruim 220.000 mensen tamelijk tot zwaar overbelast.

Ze hebben moeite om de zorg vol te houden en dreigen zelf patiënt te worden. Het is mooi en noodzakelijk om voor een zieke naaste te zorgen. Het is ook belangrijk om uw eigen grenzen in de gaten te houden, zodat u de zorg kunt volhouden.


Cursussen, groepen, advies en ondersteuning

Mantelzorg overkomt je en vaak doe je het jarenlang. U Centraal biedt ondersteuning aan mantelzorgers. U kunt bij ons terecht met allerlei vragen over geld, over zorg aanvragen, over omgaan met instanties. Ook organiseren we cursussen en lotgenotengroepen, voorlichtingsbijeenkomsten, de Dag van de Mantelzorg en dagjes uit voor mantelzorgers. We zijn er voor iedereen die in Utrecht woont. Sommige activiteiten zijn speciaal voor mantelzorgers van Marokkaanse afkomst, in de eigen taal. Deze worden vaak georganiseerd door mantelzorgconsulent Habiba Chrifi.


Vragen waarmee u bij ons terecht kunt, zijn bijvoorbeeld:

  • Wat is het Mantelzorgcompliment en hoe kom ik ervoor in aanmerking?
  • Ik kan de zorg niet meer allemaal zelf doen. Hoe kan ik hulp krijgen?
  • Wat is een persoonsgebonden budget (pgb) en hoe vraag ik dat aan? 
  • Ik doe altijd alles voor mijn moeder en mijn broers en zussen doen bijna niks. Hoe kan daar met ze over praten?
  • Ik voel me niet prettig behandeld in het zorgcentrum waar mijn partner is opgenomen. Kunt u helpen om de situatie te veranderen?


Meer informatie en aanmelden:

U kunt terecht in de wijk, op een van de wijkspreekuren. De sociaal werker helpt u dan verder. U kunt ook bellen voor informatie of een afspraak: 030 – 236 17 70.

U kunt ook rechtstreeks bellen met Steunpunt Mantelzorg Utrecht, onderdeel van U Centraal, 030- 236 17 40 of mail mantelzorg@u-centraal.nl

Meer informatie en achtergronden over mantelzorg vindt u ook in ons halfjaarlijkse magazine MantelMaggezien.

Download hier de folder van U Centraal over hulp bij zorg voor een ander.


Activiteiten van U Centraal rond het thema mantelzorg: 

 

 

'Tijdens de bijeenkomsten voelde ik me veilig. Ik kende er niemand, maar iedereen maakt min of meer hetzelfde mee als ik.' Deelnemer gespreksgroep voor mantelzorgers van mensen met dementie