Zorgen voor de ander betekent ook zorgen voor jezelf

Mantelzorg

Zorgt u voor uw zieke partner of ouder? Staat u altijd klaar voor uw zieke buur of vriend? Heeft u een gehandicapt kind? Dan bent u mantelzorger. Ruim 1,5 miljoen mensen in Nederland geven mantelzorg. Van hen voelen zich ruim 220.000 mensen tamelijk tot zwaar overbelast.

Ze hebben moeite om de zorg vol te houden en dreigen zelf patiënt te worden. Het is mooi en noodzakelijk om voor een zieke naaste te zorgen. Het is ook belangrijk om uw eigen grenzen in de gaten te houden, zodat u de zorg kunt volhouden.


Cursussen, groepen, advies en ondersteuning

Mantelzorg overkomt je en vaak doe je het jarenlang. Steunpunt Mantelzorg Utrecht biedt groepsactiviteiten voor Utrechtse mantelzorgers. Ook organiseren we cursussen en lotgenotengroepen, voorlichtingsbijeenkomsten, de Dag van de Mantelzorg en dagjes uit voor mantelzorgers. We zijn er voor iedereen die in Utrecht woont. Sommige activiteiten zijn speciaal voor mantelzorgers van Marokkaanse afkomst, in de eigen taal. Deze worden vaak georganiseerd door mantelzorgconsulent Habiba Chrifi.

Ook ondersteunen we professionals in mantelzorgondersteuning, zodat zij oog hebben voor mantelzorgers en weten wat ze kunnen doen om ervoor te zorgen dat mantelzorgers de zorg kunnen volhouden.

 

Meer informatie en aanmelden:

Bent u mantelzorger en woont u in Utrecht?

Schrijf u dan gratis in bij Steunpunt Mantelzorg Utrecht. U ontvangt dan ons halfjaarlijkse tijdschrift MantelMaggezien en blijft op de hoogte van activiteiten zoals waarderingsdagen, gespreksgroepen en voorlichtingen.
Via deze link kunt u zich direct inschrijven.


Individuele vragen van mantelzorgers

Heeft u een individuele vraag over uw situatie, neem dan contact op met Buurtteams Utrecht. Bij het buurtteam in uw wijk kunt u met uw vraag terecht.


Wilt u deelnemen aan een activiteit?

Wilt u meedoen met een respiijtdag of een gespreksgroep? Bel dan Steunpunt Mantelzorg Utrecht, 030- 236 17 40 of mail mantelzorg@u-centraal.nl

 

Meer informatie:

Meer informatie en achtergronden over mantelzorg vindt u ook in ons halfjaarlijkse magazine MantelMaggezien.


Activiteiten van U Centraal rond het thema mantelzorg: 

 

 

'Tijdens de bijeenkomsten voelde ik me veilig. Ik kende er niemand, maar iedereen maakt min of meer hetzelfde mee als ik.' Deelnemer gespreksgroep voor mantelzorgers van mensen met dementie