Mantelzorger ben je niet alleen

Mantelzorg

Zorg je voor een zieke naaste? Sta je altijd klaar voor iemand met een beperking? Dan ben je mantelzorger. Je helpt iemand uit liefde, genegenheid of de band die je als familie hebt. Vaak is het mooi om die zorg te kunnen geven. Soms kan het ook zwaar zijn.

Je bent niet de enige; in Utrecht wonen minstens 25.000 mantelzorgers. Steunpunt Mantelzorg Utrecht is de plek waar mantelzorgers, vrijwilligers, beroepskrachten en beleidsmakers elkaar ontmoeten. Zo wissel je kennis en ervaringen uit over mantelzorg. We verbinden en versterken, zodat mantelzorgers worden gehoord en beter worden ondersteund.


Schrijf je in!

Ben je mantelzorger voor iemand die in de gemeente Utrecht woont? Schrijf je dan gratis in bij Steunpunt Mantelzorg Utrecht.  We houden je dan op de hoogte van onze activiteiten, zoals:

  • Gespreksgroepen voor mantelzorgers. Zo organiseren we bijvoorbeeld groepen voor mantelzorgers van mensen met dementie, Marokkaanse mantelzorgers, of ouders van een kind met een beperking.
  • Cursussen waarin je leert een goede balans te vinden tussen de zorg voor je naaste en je eigen leven.
  • Voorlichtingen over actuele onderwerpen zoals persoonsgebonden budget, U-Pas, WMO-voorzieningen.
  • Waarderingsdagen voor mantelzorgers: ontmoeting en ontspanning tijdens bijvoorbeeld een boottochtje, een bezoek aan een beautyfarm of een mooie wandeling.
  • Hulp door vrijwilligers, zoals de Mantelzorgcoach.
  • De jaarlijkse Dag van de Mantelzorg (op of rond 10 november).
  • Je ontvangt ons halfjaarlijkse magazine MantelMaggezien, met nieuws en achtergronden voor mantelzorgers in Utrecht.
  • Je kunt in aanmerking komen voor korting op huishoudelijke hulp, als je verzorgde en jijzelf in de gemeente Utrecht wonen.
  • Heb je zelf wensen en ideeën? We gaan graag met je in gesprek om te kijken hoe we kunnen ondersteunen.


Netwerk van beroepskrachten

Steunpunt Mantelzorg Utrecht verbindt ook  beroepskrachten die in hun werk mantelzorgers ontmoeten. We bieden training, scholing en beleidsmatig advies, organiseren wijkconferenties voor beroepskrachten en geven workshops over mantelzorgondersteuning aan vrijwilligers.


Zo dragen we eraan bij dat het samenspel tussen beroepskrachten, mantelzorgers, hulpvragers en vrijwilligers steeds soepeler verloopt. Graag laten we daarbij ook de stem van mantelzorgers horen.


Mantel voor de mantelzorger

De term Mantelzorg verwijst naar de zorg die de verzorgde als een mantel beschermt en omringt. Als mantelzorger kun je soms ook wel een lekkere warme mantel gebruiken. Een luisterend oor, kennis en handige tips, mensen die precies begrijpen wat je meemaakt. Zo is Steunpunt Mantelzorg Utrecht jouw mantel!

 

Meer informatie en aanmelden:

Schrijf je via deze link in bij Steunpunt Mantelzorg Utrecht

Lees ons halfjaarlijkse magazine MantelMaggezien

Raadpleeg hier het overzicht met komende activiteiten

Download hier de folder van Steunpunt Mantelzorg Utrecht

Heb je behoefte aan hulpverlening? Neem dan contact op met het buurtteam in jouw wijk.

Bel voor meer informatie Steunpunt Mantelzorg Utrecht op  030 -236 1740
 

 

Het is belangrijk dat verschillende hulpverleners elkaar kennen en samenwerken. Zo kunnen we versnippering tegengaan en komen tot 1 huishouden, 1 plan, 1 contactpersoon. Uitgangspunt U Centraal