Buurtbemiddeling

Misschien maakt u een minder prettige situatie mee in de buurt waar u woont: u ergert zich aan de harde geluiden van buren, pesterijen, hinder van kinderen of rondslingerend vuil. Wanneer mensen dicht op elkaar wonen, bestaat de kans dat er conflicten of ruzies ontstaan. Door niet of niet goed met elkaar te praten kan het uit de hand lopen. Buurtbemiddelaars kunnen u helpen om er samen met uw buren uit te komen.

Buurtbemiddeling helpt mensen om burenruzies op te lossen. Getrainde vrijwilligers, de buurtbemiddelaars, luisteren naar het verhaal van beide partijen. Ze geven geen oordeel en zijn neutraal. Het is de bedoeling dat de ruziënde partijen onder begeleiding van bemiddelaars zelf samen hun conflict oplossen. Bij elk conflict is het beter dat de partijen zelf hun probleem oplossen dan dat een andere partij de oplossing oplegt. Zo is de kans kleiner dat een probleem zich weer voordoet. Uiteraard hebben de bemiddelaars een geheimhoudingsplicht.

Download hier de folder van Buurtbemiddeling Utrecht (pdf)


Voor wie is buurtbemiddeling?

Buurtbemiddeling is er voor alle inwoners van de stad Utrecht, die in een conflictsituatie zitten of dreigen te komen. U hoeft hiervoor niets te betalen. Wel wordt van u verwacht dat u nadenkt over een acceptabele oplossing voor iedere partij en hier ook aan meewerkt.


Voordelen buurtbemiddeling

De voordelen van buurtbemiddeling zijn dat u en uw buren:  

  • Conflicten zelf oplossen;
  • Communicatie herstellen;
  • De leefbaarheid van de buurt, wijk en gemeente verbeteren.Kwaliteit

Buurtbemiddeling Utrecht is aangesloten bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Die heeft Buurtbemiddeling Utrecht in 2018 beloond met het Plus certificaat. 
Buurtbemiddeling Utrecht toont daarmee aan dat de werkwijze en methode uitstekend is geïmplementeerd en dat de kwaliteit in de gemeente Utrecht helemaal op orde is.

Jaarverslag

Download hier feiten en cijfers uit ons jaarverslag 2017


Meer lezen
?

 

 
Meer weten en aanmelden?

Neem contact op met een van de coordinatoren van Buurtbemiddeling Utrecht:

José van den Berg
Rianne Staats
030 - 236 17 28
buurtbemiddeling@u-centraal.nl


Wilt u meer weten over wat u zelf kunt doen aan burenruzies, dan kunt u ook alvast een kijkje nemen op Problemen met je buren.nl

 

Bij elk conflict is het beter dat de partijen zelf hun probleem oplossen dan dat een andere partij de oplossing oplegt. Uitgangspunt Buurtbemiddeling