Buurtbemiddeling

Misschien maakt u een minder prettige situatie mee in de buurt waar u woont: u ergert zich aan de harde geluiden van buren, pesterijen, hinder van kinderen of rondslingerend vuil. Wanneer mensen dicht op elkaar wonen, bestaat de kans dat er conflicten of ruzies ontstaan. Door niet of niet goed met elkaar te praten kan het uit de hand lopen. Buurtbemiddelaars kunnen u helpen om er samen met uw buren uit te komen.

Buurtbemiddeling helpt mensen om burenruzies op te lossen. Getrainde vrijwilligers, de buurtbemiddelaars, luisteren naar het verhaal van beide partijen. Ze geven geen oordeel en zijn neutraal. Het is de bedoeling dat de ruziënde partijen onder begeleiding van bemiddelaars zelf samen hun conflict oplossen. Bij elk conflict is het beter dat de partijen zelf hun probleem oplossen dan dat een andere partij de oplossing oplegt. Zo is de kans kleiner dat een probleem zich weer voordoet. Uiteraard hebben de bemiddelaars een geheimhoudingsplicht.

Download hier de folder van Buurtbemiddeling Utrecht (pdf)


Voor wie is buurtbemiddeling?

Buurtbemiddeling is er voor alle inwoners van de stad Utrecht, die in een conflictsituatie zitten of dreigen te komen. U hoeft hiervoor niets te betalen. Wel wordt van u verwacht dat u nadenkt over een acceptabele oplossing voor iedere partij en hier ook aan meewerkt.


Voordelen buurtbemiddeling

De voordelen van buurtbemiddeling zijn dat u en uw buren:  

 • Conflicten zelf oplossen;
 • Communicatie herstellen;
 • De leefbaarheid van de buurt, wijk en gemeente verbeteren.Kwaliteit

Buurtbemiddeling Utrecht is aangesloten bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Die heeft Buurtbemiddeling Utrecht in 2020 beloond met het Plus certificaat. Buurtbemiddeling Utrecht toont daarmee aan dat de werkwijze en methode uitstekend is geïmplementeerd en dat de kwaliteit in de gemeente Utrecht helemaal op orde is.

Jaarverslag

Download hier feiten en cijfers uit ons jaarverslag 2019.


Meer lezen
?

 • 'Irritatie over de barbecue of geluidsoverlast van kinderen: Utrechtse buren maken meer ruzie sinds corona'. Interview met Maaike Rautenberg, coördinator Buurtbemiddeling, in AD/Utrechts Nieuwsblad. (13 augustus 2020)
 • Buurtbemiddeling Utrecht was gastspreker tijdens 'College Tour Wonen' Hogeschool Utrecht, waarbij 140 Sociaal Juridische Dienstverlening studenten hun brandende vragen konden afvuren over allerlei problemen rondom wonen (5 februari 2020).
 • In Dagblad Trouw stond op 3 augustus 2019 een artikel over Buurtbemiddeling Utrecht.
 • 'Zo voorkom je een burenruzie'. José van den Berg geeft tips! Lees het interview op de website van nu.nl
 • 'Wat moet je doen als je een hekel aan je buren hebt' Luister het podcast fragment van  buurtbemiddelaar Hugo Greeven op NPO 1 Radio (29 augustus 2018)
 • 'Door de aanhoudende hitte ergeren buren zich mateloos aan elkaar". Hart van Nederland zond gisteravond een zonnig item uit over burenconflicten in deze tropische warmte. Coördinator Buurtbemiddeling Utrecht, José van den Berg, en een bemiddelaar Mieke van Wijk deden verslag. (14 augustus 2018)
 • Buurtbemiddeling Vlaanderen versus Nederland. In gesprek met Bente van Londen (BeterBuren) en José van den Berg (coördinator Buurtbemiddeling) Lees meer in dit artikel over de overeenkomsten en verschillen (25 juli 2018)
 • José van den Berg (coördinator Buurtbemiddeling) geeft 4 tips aan studenten om een goede buur te zijn. Lees meer in dit artikel (24 mei 2018)
 • Op maandag 27 november 2017 was Buurtbemiddeling Utrecht te gast bij Aan Tafel op Radio M.
 • 3 oktober 2017: Nieuwsuur over het werk van buurtbemiddelaars.
 • Op zondag 24 september 2017 ontving Rianne (buurtbewoner) een PLUIM vanuit Buurtbemiddeling Utrecht voor haar mooie initiatief op Burendag. Zij heeft op Burendag alle omwonende rondom het speeltuintje in Steve Bikostraat/Augusto Sandinostraat (Voordorp) uitgenodigd voor een gezamenlijke lunch. Vele buren hebben heerlijk genoten van deze zonnige dag. Zeker voor herhaling vatbaar!
 • José van den Berg (coördinator Buurtbemiddeling) merkt een toename aan meldingen studentenoverlast bij start studiejaar. Hier kunt u het artikel teruglezen (20 september 2017).
 • Erwin Harsevoort (buurtbemiddelaar) vertelt over zijn werk in de Binnenstadskrant (editie september 2017, blz. 20)
 • Catharien Hamerslag (buurtbemiddelaar) was in 2017 namens Buurtbemiddeling Utrecht aanwezig bij de radiouitzending, “Dit is de nacht” met als onderwerp “De sfeer in de Buurt” op Radio 1 (EO). De opnames waren live tussen 3.00-5.00 uur. Hier kunt u de radiouitzending terugluisteren.  
 • Gesteggel in volks- en Vinexwijken. Onder die titel blikt platform voor maatschappelijke veiligheid Secondant van het CCV terug op 5 jaar Buurtbemiddeling in Utrecht.
 • Hoe maakt u als nieuwkomer in Nederland fijn contact met de buurt?

 
Meer weten en aanmelden?

Neem contact op met een van de coordinatoren van Buurtbemiddeling Utrecht:

José van den Berg
Rianne Staats
Maaike Rautenberg
030 - 236 17 28
buurtbemiddeling@u-centraal.nl


Wilt u meer weten over wat u zelf kunt doen aan burenruzies, dan kunt u ook alvast een kijkje nemen op Problemen met je buren.nl, of op www.overlastadvies.nl

 

Bij elk conflict is het beter dat de partijen zelf hun probleem oplossen dan dat een andere partij de oplossing oplegt. Uitgangspunt Buurtbemiddeling