Lekker buiten bezig zijn

Na je pensioen achter de spreekwoordelijke geraniums gaan zitten, dat is niets voor Wil van Ochten. Ze plant ze liever, die geraniums. Lekker tuinieren, buiten zijn, praktisch bezig zijn. “Ik heb altijd veel getuinierd, dus toen ik met pensioen ging en vrijwilligerswerk zocht, dacht ik: tuinen! Dat is echt wat voor mij.”

Ook werd ze gastvrouw bij de DomstadPlusBus en begeleidt in die functie ouderen tijdens dagjes uit.


Kopje koffie

Als tuinvrijwilliger komt Wil bij mensen thuis, die niet meer zelf hun tuin kunnen onderhouden en ook geen geld hebben om een tuinman in te huren. Onkruid wieden, heesters snoeien, tegels leggen, dat zijn vragen die veel bij de Algemene Hulpdienst binnenkomen.  De tuinvrijwilligers komen meestal niet alleen voor de plantjes, ook het contact met de bewoners is van belang. Een kopje koffie hoort erbij, temeer omdat de klanten vaak een klein sociaal netwerk en dus weinig aanspraak hebben. “Het contact met de mensen, even een babbeltje maken is vaak heel erg leuk. Ze zijn vaak blij dat er ik iets voor ze kan wat ze zelf niet meer kunnen. De tevredenheid als er weer iets is opgeknapt en de dankbaarheid, daar doe ik het voor. Als de mensen blij zijn, dan ben ik ook blij.”


Vaste klanten

Intussen heeft Wil al een aantal vaste klanten, bij wie ze drie, vier jaar een paar keer per jaar komt. “Zo krijg je een band. Soms geef ik wat advies over de tuin. Bij één mevrouw kwam ik al vijf jaar, tot ze helaas naar een verzorginghuis moest. Ik stuur haar met kerst nog steeds een kaartje. En krijg van haar ook een kaartje terug.”


Meer weten?

www.u-centraal.nl/tuinvrijwilliger