Individuele inkomenstoeslag in eenvoudig Engels

Sarah Meesterman studeert aan het Utrecht Law College, de excellente rechtenopleiding. Door een samenwerking tussen het Utrecht Law College en U Centraal kwam ze in aanraking met vrijwilligerswerk op haar studiegebied. Sindsdien draait ze mee bij sociaaljuridische spreekuren bij het buurtteam.

 “Het vrijwilligerswerk is niet per se heel juridisch, maar je leert wel met clienten omgaan, met mensen uit meerdere culturen, samenwerken in een team. Dat leer je niet echt in je studie en op het vrijwilligerswerk wel.”


Oplossing

De studie rechten heeft niet zoveel contacturen, waardoor Sarah het vrijwilligerswerk goed met haar studie kan combineren. “Het is niet zozeer een kwestie van tijd vrijmaken, meer van plannen.” Onder begeleiding van een sociaal raadsman helpt Sarah cliënten van het buurtteam met allerlei sociaaljuridische vraagstukken. Soms komen dikke dossiers en schrijnende verhalen voorbij. Sarah: “Waar ik veel van leer is bijvoorbeeld: hoe ga je om met iemand die een overheidsbeslissing heel oneerlijk vindt en een advocaat wil inschakelen, terwijl je op voorhand al weet dat dat echt geen zin heeft? Ik leer in het vrijwilligerswerk hoe je dan samen tot een oplossing kunt komen, zonder dat ik mijn gelijk ga halen. Ook werk ik soms met mensen die weinig of geen Nederlands spreken. Dat gaat dan met handen en voeten, of in het Engels. Zo had ik laatst iemand aan wie ik in het Engels de individuele inkomenstoeslag moest uitleggen. Echt niet te doen! Het dwingt me om heel goed na te denken over iets, zodat ik het op een makkelijke manier kan overbrengen.“


Recht en onrecht

Na anderhalf jaar spreekuren heeft Sarah een andere kijk gekregen op recht en onrecht. “Ik kom nu in aanraking met mensen die diep in de schulden zitten en daar met slechts heel veel moeite weer uit te komen. Ik dacht altijd: schulden? Dat zal mij nooit gebeuren. In het vrijwilligerswerk zie ik heel jonge mensen die op school zitten of een baan hebben en toch heel veel schulden hebben. Het is niet meer abstract. Ik zie er nu echt gezichten bij en besef dat het zomaar kan gebeuren dat je grote schulden opbouwt.”


Meer weten?

www.u-centraal.nl/finan-admin

Natuurlijk wil ik graag een betaalde baan. Toch ben ik ook heel blij met mijn vrijwilligerswerk. Het geeft me een goede reden om op te staan, bezig te blijven. Gewoon een fijne werkplek. Telefoonvrijwilliger Algemene Hulpdienst

Vrijwiligerswerk doen is een kwestie van plannen