Tijd en aandacht voor een goed gesprek

Kim Groot is vrijwilliger bij de Bezoekdienst voor mensen met dementie. Ze doet dat naast haar werk als wijkverpleegkundige, waar geen tijd is om in alle rust een goed gesprek te voeren. “Ik merkte dat er bij ouderen wel behoefte was aan een goed gesprek en ik dat niet kon leveren.”

Dus bezoekt Kim in haar vrije tijd elke twee weken een oudere dame met dementie, met wie ze gezellig een terrasje pakt en in het park wandelt. Ook praten ze veel over vroeger en kijken ze in oude fotoalbums.


Voldoening

Juist rust en aandacht zijn zo belangrijk om contact te maken met iemand die dementie heeft. “Ik probeer haar veel te vragen en haar op haar gemak te stellen. Meestal gaat dat heel goed. Het geeft me heel veel voldoening als ik zie dat zij een fijne dag heeft gehad. Dat ze blij is, we lekker gewandeld hebben, ze weer buiten is geweest. Ik vind het ook fijn om te horen dat de familie het zo waardeert.”


Lichtpuntje

Kim en de andere bezoekvrijwilligers zijn vaak het lichtpuntje van de week voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. In Utrecht wonen ruim drieduizend mensen met dementie, van wie een groot deel nog gewoon thuis woont. Partners en kinderen zijn vaak jaren achtereen intensief aan het mantelzorgen. Doordat vrijwilligers als Kim de oudere met dementie gezelschap houden, kan een partner een middagje de stad in, of bijvoorbeeld in een koor zingen.

Ook Kim brengt het veel plezier. “Ik zou het anderen zeker aanraden om dit vrijwilligerswerk ook te gaan doen. Het kost niet veel tijd en je krijgt er heel veel voor terug. Je doet iets goeds voor een ander.”


Meer weten?

www.u-centraal.nl/dementievrijwilliger

 

Als vrijwilliger financien en administraties mag ik heel dichtbij komen in het leven van mijn client. Dat vind ik heel bijzonder. Vrijwilliger Financien en Administraties