Mensen helpen die elk centje moeten omdraaien

Jill den Baars is net afgestudeerd als sociaaljuridisch dienstverlener en is vrijwilliger Financiën, Informatie en Advies bij U Centraal. Ze helpt mensen hun huishoudboekje op orde te krijgen en draait mee in een sociaaljuridisch spreekuur. “Clienten hebben vaak geen overzicht. Ik ben ervoor dat ze dat overzicht weer krijgen en behouden. En om ervoor te zorgen dat ze dat uiteindelijk zelf kunnen. Zo komen we samen een stapje verder.”

In Utrecht komen zo’n 25.000 mensen rond van een minimum inkomen. Ongeveer 10 procent van de bevolking heeft problematische schulden of loopt risico om schulden te krijgen. Juist mensen met een laag inkomen hebben vaak een ingewikkelde administratie met allerlei regelingen, toeslagen en amper ruimte om tegenslagen op te vangen.


Flabbergasted

Voor veel vrijwilligers een heel andere wereld dan ze gewend zijn. Jill: “Voor veel mensen is het heel gangbaar om een rekening te betalen of een nieuwe trui te kopen. Als ik vrienden vertel wat ik meemaak bij mensen voor wie dat niet vanzelfsprekend is, zijn ze flabbergasted: hoe komt dat dan? Er is toch een uitkering en er zijn toch toeslagen? Voordat ik dit werk ging doen, kon ik me ook niet inleven in hoe het is om elk centje te moeten omdraaien. Nu maak ik dat van dichtbij mee, waardoor ik meer empathie heb en mijn visie op de problematiek veel is veranderd. Ik denk dat die ervaring mij krachtiger maakt als Jill, en als beginnend beroepsprofessional in de sociaaljuridische dienstverlening.”

Liefde

Als vrijwilliger Financien, Informatie en Advies werkt Jill bij mensen thuis en in het buurthuis. Altijd is het doel: mensen coachen, zodat zij het in de toekomst vaker zelf kunnen doen. Jill: ”Het is leuk om te zien dat mensen zich ontwikkelen, ook al zijn het kleine stappen. Wat dit werk mij als vrijwilliger brengt is de dankbaarheid die je krijgt en de hulp die ik zelf kan geven. Ik geef heel graag en hiermee kan ik geven. Je krijgt er heel veel liefde voor terug.”


Meer weten?

www.u-centraal.nl/finan-admin

Natuurlijk wil ik graag een betaalde baan. Toch ben ik ook heel blij met mijn vrijwilligerswerk. Het geeft me een goede reden om op te staan, bezig te blijven. Gewoon een fijne werkplek. Telefoonvrijwilliger Algemene Hulpdienst