"Het boeiende zit voor mij in de diepgang"

Evert Wiebenga is buddy en intervisor. Hij doet dit vrijwillig, naast zijn werk in de jeugdhulpverlening. Als intervisor begeleidt Evert bijeenkomsten waarin buddy’s elke zes weken praten over wat ze meemaken bij hun ernstig zieke cliënten. “Wat ik probeer mee te geven, is dat alles kan en alles mag. Dat er geen goed en geen fout is.”

Buddy’s worden gedurende een jaar gekoppeld aan iemand met een ernstige of levensbedreigende ziekte, zoals kanker, hiv, MS of ALS. Ze lopen met iemand mee in een kwetsbare periode. Dat maakt buddy zijn een intense vrijwilligersbaan.


Vertrouwensband

Evert: “Het boeiende zit voor mij in de diepgang. Je ziet mensen weer opgelucht zijn. Dat ze kunnen vertellen en mogen vertellen. En daar mag ik dan een kleine bijdrage aan leveren. Alleen luisteren geeft me al zoveel voldoening. Er is een vertrouwensband, die is gigantisch. Waauw.”

In de ruim vijftien jaar dat hij buddy is, heeft Evert al veel cliënten begeleid. Een verrijkende ervaring. “Ik heb veel meer andere visies gezien van andere mensen, en daar heb ik mijn stukjes uit kunnen halen. Door die ontmoetingen met mijn buddycliënten heb ik die kennis en ervaring sneller opgedaan dan wanneer ik dit vrijwilligerswerk niet had gedaan.”


Levensvragen

Als buddy kom je in aanraking met levensvragen die je anders niet zo snel tegenkomt. Dat is bijzonder, maar kan ook lastig of verwarrend zijn. In de intervisie kunnen buddy’s die vragen bespreken. Evert: “Soms schamen de buddy’s zich voor bepaald gedrag of bepaalde vragen die ze hebben, maar eigenlijk zijn dat heel normale vragen. Wat ik ze wil meegeven is het normaliseren van vragen. Zij hebben vragen, de cliënt heeft vragen. De truc is om dat uit te wisselen.”


Meer weten?

www.u-centraal.nl/buddyworden