Een cirkel van mensen die elkaar helpen


Elwin Koning studeert geneeskunde en loopt coschappen. Toen hij vanuit het ziekenhuis meereed met een collega, vertelde zij over haar werk als taalvrijwilliger. Hij raakte geïnspireerd en is zelf nu taalvrijwilliger, onder meer bij een Turkse dame. “Ik kan altijd heel goed met haar lachen. Het is leuk en nuttig werk.”

Hij oefent de taal met nieuwkomers. Meestal gewoon bij hen thuis. Vaak gaan taalvrijwilligers ook naar de bibliotheek, omdat daar veel materiaal is om mee te oefenen. De gesprekjes leveren niet alleen de cliënt iets op. ”Ik denk dat  dit werk goed is voor je algemene ontwikkeling. En je komt erdoor in aanraking met andere culturen. De arts die ik later ga worden, heeft er baat bij dat ik met verschillende culturen bezig ben. Dit werk biedt me een breder perspectief. Daardoor heb ik later misschien meer begrip van problemen bij patiënten die verder gaan dan hun lichamelijke klachten. En kan ik ze beter helpen.”


Iets teruggeven aan de maatschappij

Wat Elwin betreft is vrijwilligerswerk ook een manier om iets terug te geven aan de maatschappij. "Je neemt heel veel, eigenlijk, maar je kunt ook heel makkelijk iets geven. Het kost tijd, maar als je het ervoor over hebt dan kun je die tijd maken. Wat ik voor die tijd terugkrijg, is het gevoel dat ik wat kan toevoegen. En verder: mijn eigen ervaringen die ik meeneem en mensen die ik dan net een stapje verder help. Ik hoop dat zij misschien later denken: ik weet nog dat ik werd geholpen in het verleden en dat kan ik misschien wel teruggeven aan iemand anders. Dan zet je een heel mooie cirkel in gang van iedereen die elkaar helpt.”


Meer weten?

www.u-centraal.nl/taalvrijwilliger

Ik vind het altijd leuk om mensen te helpen