Elke nieuwe cliënt is een avontuur

Barry Dolmans is buddy, voor mensen die ernstig of levensbedreigend ziek zijn. “Ik ben geen hulpverlener, geen familie, geen vriendin. Ik heb voldoende afstand om te kunnen zeggen: ik wéét niet hoe je je voelt. Vertel het me!”

Een buddy is een vrijwilliger, die gedurende een jaar wekelijks op bezoek gaat bij iemand die ernstig of levensbedreigend ziek is. Denk aan mensen met kanker, ALS, MS of hiv/aids. Als buddy wandel je iemands leven binnen in een moeilijke periode. Vandaar dat aan het buddyschap een flinke training vooraf gaat en buddy’s ervaringen uitwisselen tijdens intervisiebijeenkomsten. De buddy’s doen gezellige dingen met hun cliënt en hebben vaak diepe gesprekken over het leven en de dood.


Een laag dieper

Barry: “De bijzonderheid voor mij, elke keer als ik aan een nieuwe cliënt wordt gekoppeld, is het avontuur. In wat voor situatie kom ik? Waar heeft iemand mee te dealen? Natuurlijk heb je sympathie voor de mens die je ontmoet, maar ik wil een laag dieper gaan naar een stuk empathie. Samen kijken: wat zou je nog willen doen, of beleven? Of is het al genoeg om heel simpel samen te lopen of boodschappen te halen? Vaak begint het contact eenvoudig en bouwt het zich snel op tot heel veel diepgang. Die diepgang geeft me heel veel voldoening, om daarmee met mensen aan het werk te gaan. Sympathie is meeleven met iemand en onderkennen in welke situatie iemand zit. Empathie is het daadwerkelijk inleven in de situatie, ook al zit je er zelf niet in. Daardoor kun je directer, dieper, luisterend en lerend bij iemand betrokken kan zijn. Daarmee kan ik als buddy veel waardevoller zijn.“


Meer weten?

www.u-centraal.nl/buddyworden