Hulp bij Dementie: De Inspringer

Contactpersoon

  • Andrea Lehr

    Andrea Lehr

Tijd voor jezelf Voor wie is De Inspringer?

Het komt vast regelmatig voor dat je iets wilt afspreken of even alleen de deur uit wilt. Maar dat is lastig, want je kunt je naaste met dementie niet alleen laten. En misschien wil of kun je niet altijd iemand in je omgeving vragen om even in te springen. Dan kun je De Inspringer inschakelen! Deze vrijwilliger houdt je naaste gezelschap zolang je van huis bent. Je kunt gaan doen wat je zelf wilt: naar een verjaardag, iets met een vriend(in) afspreken, een lange wandeling maken of naar een gespreksgroep. Je hebt tijd voor jezelf en je naaste is in goede handen.

Incidentele hulp Zo werkt De Inspringer

De Inspringer biedt incidentele hulp. Dat betekent dat je er af en toe gebruik van kunt maken, als het nodig is. Bijvoorbeeld als je een uitje voor jezelf wilt plannen. Een aantal keer achter elkaar kan ook, maximaal 5 keer. Zo kun je ook met een korte cursus of gespreksgroep meedoen. Je kan meerdere keren per jaar aanmelden voor deze hulp. De vrijwilligers van De Inspringer zijn getraind en hebben ervaring met het omgaan met mensen met dementie.

Aanmelden Wat kun je verwachten

  1. Je meldt je aan
  2. We bellen je voor een kennismakingsgesprek; we vragen je naar bijzonderheden en je wensen
  3. We zoeken een vrijwilliger
  4. Je hebt van tevoren even contact met de vrijwilliger zodat jullie elkaar een beetje leren kennen
  5. De vrijwilliger komt langs op de afgesproken tijd
Hulp bij dementie Inspringer

Veelgestelde vragen Jouw vraag, ons antwoord

Ja.

Nee, je hebt geen verwijzing nodig en je kunt je direct bij ons aanmelden.

Nee, je kunt je alleen aanmelden als je in de gemeente Utrecht woont. Mogelijk biedt je eigen woonplaats een soortgelijke mogelijkheid aan.

Een vrijwilliger is iemand die graag iets voor een ander wil doen. Vrijwilligers zeggen vaak dat het leerzaam is om vrijwilligerswerk te doen en dat het een goed gevoel geeft. Alle vrijwilligers van U Centraal worden getraind. Ze leren wat het betekent om vrijwilliger te zijn en hoe ze mensen kunnen helpen. Ook volgen ze vaak trainingen over specifieke onderwerpen. Zo hebben ze kennis over de vragen en problemen waar mensen mee zitten.

Wij koppelen cliƫnten en vrijwilligers aan elkaar. We luisteren altijd goed naar wie u bent en wat uw wensen zijn, zodat we u kunnen koppelen aan een vrijwilliger die bij u past. Na de kennismaking mag u altijd eerlijk zeggen of het klikt met de vrijwilliger. Zo niet, dan zoeken we iemand anders voor u.

Onze vrijwilligers mogen geen geld aannemen voor de hulp die ze bieden. De vrijwilligers vinden het vaak wel erg fijn als je ze gastvrij ontvang, bijvoorbeeld door iets te drinken of te eten aan te bieden.