Hulp bij Dementie: De Inspringer

Hulp bij Dementie: De Inspringer

Contactpersoon

Tijd voor jezelf Voor wie is De Inspringer?

De Inspringer is een ervaren vrijwilliger die kortdurende, praktische hulp en gezelligheid biedt. Hij of zij doet bijvoorbeeld even de boodschappen, zorgt voor vervoer naar het ziekenhuis of gaat mee naar afspraken bij de fysiotherapeut. Je kunt De Inspringer ook inschakelen als je als mantelzorger zelf even de deur uit moet en je partner niet alleen thuis kan blijven.

Incidentele hulp Zo werkt De Inspringer

De Inspringer biedt incidentele hulp. Dat betekent dat je er af en toe gebruik van kunt maken. Het kan gaan om eenmalige hulp, maar ook om een paar keer achter elkaar. Je kunt je jaarlijks meerdere keren aanmelden voor deze vorm van hulp. De vrijwilligers van De Inspringer zijn getraind en hebben ervaring met het omgaan met mensen met dementie.

Aanmelden Wat kun je verwachten

  1. Je meldt je aan
  2. We bellen je voor een kennismakingsgesprek; we vragen je naar bijzonderheden en je wensen
  3. We zoeken een vrijwilliger
  4. Je hebt van tevoren even contact met de vrijwilliger zodat jullie elkaar een beetje leren kennen
  5. De vrijwilliger komt langs op de afgesproken tijd
Hulp bij dementie Inspringer

Veelgestelde vragen Jouw vraag, ons antwoord

Ja.

Nee, je hebt geen verwijzing nodig en je kunt je direct bij ons aanmelden.

Nee, je kunt je alleen aanmelden als je in de gemeente Utrecht woont. Mogelijk biedt je eigen woonplaats een soortgelijke mogelijkheid aan.

Een vrijwilliger is iemand die graag iets voor een ander wil doen. Vrijwilligers zeggen vaak dat het leerzaam is om vrijwilligerswerk te doen en dat het een goed gevoel geeft. Alle vrijwilligers van U Centraal worden getraind. Ze leren wat het betekent om vrijwilliger te zijn en hoe ze mensen kunnen helpen. Ook volgen ze vaak trainingen over specifieke onderwerpen. Zo hebben ze kennis over de vragen en problemen waar mensen mee zitten.

Wij koppelen cliënten en vrijwilligers aan elkaar. We luisteren altijd goed naar wie u bent en wat uw wensen zijn, zodat we u kunnen koppelen aan een vrijwilliger die bij u past. Na de kennismaking mag u altijd eerlijk zeggen of het klikt met de vrijwilliger. Zo niet, dan zoeken we iemand anders voor u.

Onze vrijwilligers mogen geen geld aannemen voor de hulp die ze bieden. De vrijwilligers vinden het vaak wel erg fijn als je ze gastvrij ontvang, bijvoorbeeld door iets te drinken of te eten aan te bieden.