Buddy bij verlies van gezondheid

Buddy bij verlies van gezondheid

Contactpersonen

Luisterend oor Word vrijwilliger!

Als buddy help je iemand die te maken heeft met verlies van gezondheid door er gewoon te zijn. Je hoeft niets op te lossen, maar biedt een luisterend oor en bent een klankbord. Ook kun je samen leuke dingen doen als dat mogelijk is. Buddy’s ondersteunen mensen die langdurig ziek zijn, aan het herstellen zijn na ziekte of die om een andere reden te maken hebben met verlies van gezondheid. Bij het herstel kan het bijvoorbeeld gaan over het verwerken van het ziekteproces, lichamelijk en geestelijk weer op krachten komen of leren leven met een blijvend verminderde gezondheid. We helpen mensen die een ernstige ziekte hebben, zoals kanker of ALS. En ook mensen die herstellen van een intens ziekteproces, bijvoorbeeld ex-coronapatiënten. Als buddy ben je een maatje: zij kunnen bij jou hun verhaal kwijt en in alle eerlijkheid over hun ziekte of juist iets anders praten. Die afleiding is vaak heel welkom en jouw aanwezigheid kan gevoelens van eenzaamheid verminderen.

Professionele begeleiding Aan de slag als vrijwilliger

Als je je als Buddy aanmeldt, krijg je eerst een uitgebreide training. Daarna ga je als Buddy aan de slag. Een jaar lang ga je wekelijks bij iemand op bezoek. Samen bepaal je hoe die bezoeken eruit zien en wat jullie gaan doen. Vanuit U Centraal krijg je professionele begeleiding en samen met andere Buddy’s wissel je ervaringen uit tijdens intervisiegesprekken.

Ontwikkeling Wat bieden we jou?

Bij U Centraal zorgen we goed voor onze vrijwilligers. Zolang je vrijwilliger bent kun je rekenen op onze begeleiding en kun je werken aan je ontwikkeling. We hebben een uitgebreid scholingsprogramma voor vrijwilligers. Sommige trainingen en bijeenkomsten bezoek je voordat je begint met het vrijwilligerswerk. En aan andere scholing kun je deelnemen om je kennis te verdiepen of omdat je een thema interessant vindt. Ook kun je andere vrijwilligers ontmoeten tijdens intervisiebijeenkomsten en borrels. We werken samen met andere organisaties in de stad, waar je ook regelmatig kunt deelnemen aan workshops en lezingen.

Aanmelden Wat kun je verwachten

  1. Je meldt je aan
  2. Wij bellen je en maken een afspraak voor een kennismakingsgesprek
  3. We houden een kennismakingsgesprek
  4. Je volgt een training en wordt ingedeeld in een intervisiegroep
  5. Je wordt gekoppeld aan een cliënt
Buddy voor een ernstig zieke vrijwilliger

Veelgestelde vragen Jouw vraag, ons antwoord

Nee. Als je kosten maakt voor het vrijwilligerswerk, dan krijg je een onkostenvergoeding. 

Nee.