Spannende weken voor genomineerde sociaal werker Habiba Chrifi

Voor mantelzorgconsulent Habiba Chrifi en haar collega’s van welzijnsorganisatie U Centraal breken op maandag 12 februari spannende tijden aan. Dan start namelijk de verkiezing voor de Sociaal werker van het jaar. Habiba is één van de drie genomineerden in Nederland. Op 14 maart wordt de winnaar bekendgemaakt, op de Dag van de Sociaal Werker in Ede.

“Ik kon het bijna niet geloven,” blikt Habiba terug op haar nominatie op 8 december 2017. Ellen Visser van Taal Doet Meer bleek haar te hebben voorgedragen, vanwege Habiba’s betekenis voor mantelzorgers met een migratieachtergrond. Ook tal van andere samenwerkingspartners en mantelzorgers roemen haar vermogen om bruggen te slaan tussen culturen.


Zichtbaar

 “Habiba heeft zowel een nieuwe rol als een nieuw thema als een nieuwe samenwerkingsvorm ontwikkeld,” motiveert de jury de nominatie van Habiba. “Zij heeft een nieuwe doelgroep aangeboord die zonder haar aflatende inspanningen niet of stukken minder zichtbaar zou zijn geworden, met name vrouwelijke Marokkaanse mantelzorgers die geïsoleerd leven en niet of zeer weinig zijn geïntegreerd in de Nederlandse samenleving.”


Habiba zelf is vooral blij dat haar nominatie de rol van mantelzorgers met een migratieachtergrond in de schijnwerpers zet. “Hier strijd ik al mijn hele leven voor. En nu wordt het gezien.” Vanaf haar elfde was Habiba zelf mantelzorger voor haar moeder. Sinds 2008 werkt ze bij Steunpunt Mantelzorg Utrecht als mantelzorgconsulent en AMWAHT-coördinator. AMWAHT (Alle Mantelzorgers Werken Aan Hun Toekomst) is een opleiding en lotgenotenprogramma voor mantelzorgers. Habiba: “Het bereiken van migranten mantelzorgers vraagt om specifiek beleid. Met AMWAHT hebben we een methode ontwikkeld die werkt, waarmee we veel mensen bereiken en die vrouwen emancipeert.”

Twee keer

Steunpunt Mantelzorg Utrecht is een onderdeel van welzijnsorganisatie U Centraal. In 2015 werd collega Nora el Abdouni (Pretty Woman) genomineerd en verkozen tot Sociaal werker van het jaar. Als Habiba ook wint, dan zou het voor de tweede keer in drie jaar tijd zijn dat de Sociaal Werker van het Jaar bij U Centraal werkt.

Stemmen

Stemmen op Habiba kan via de volgende link: https://www.zorgwelzijn.nl/verkiezing/

Meer informatie over Habiba staat op www.u-centraal.nl/habiba

De organiserende FCB heeft een promotiefilmpje gemaakt over Habiba: