Ervaring voormalig mantelzorgers zijn goud waard voor project MantelzorgMaatjes

Gezocht: oud-mantelzorgers van mensen met dementie

Mensen die voor een maatje met dementie hebben gezorgd, kunnen veel betekenen voor mantelzorgers die nu in die situatie zitten. Daarom zijn U Centraal en vrijwilligersorganisatie Handjehelpen voor hun project MantelzorgMaatje in de stad Utrecht op zoek naar vrijwilligers die ervaring hebben met het (mantel)zorgen voor mensen met dementie.

Hun ervaring biedt steun en dankzij een MantelzorgMaatje kunnen mantelzorgers het zorgen beter volhouden en degene met dementie kan langer thuis wonen.


Projectleiders Andrea Lehr van U Centraal en Angelique Heerdink van Handjehelpen: “De ervaring leert dat  voormalig mantelzorgers heel goede MantelzorgMaatjes zijn omdat ze precies begrijpen wat een mantelzorger van iemand met dementie meemaakt. Zij weten wat een luisterend oor kan betekenen. Zij weten hoe waardevol het is om hulp te krijgen voor kleine dingen.”


Juriste Eleonore Klok is sinds de zomer MantelzorgMaatje voor Riet van der Rijst. Zij zien elkaar elke week een paar uurtjes als de man van Riet naar de opvang is. Riet zorgt sinds anderhalf jaar voor haar man die Alzheimer heeft en verheugt zich altijd op de komst van haar maatje. “In heb begin heb ik heel veel gespuid bij Eleonore, ze kan echt heel goed luisteren. Na haar bezoekje kan ik er weer beter tegen. Ook is het heel erg fijn om samen met haar naar buiten te gaan en even niet over ziekte te praten. ’s Zomers zijn we te vinden in het Griftpark, we gaan nog naar het Volksbuurtmuseum, en we hebben samen het nieuwe Hoog Catharijne bekeken”, aldus Riet.


Echt wat voor iemand betekenen

Eleonore doet ruim 15 jaar vrijwilligerswerk bij verschillende organisaties. Zij kwam met mantelzorg in aanraking omdat haar inmiddels overleden vriendin Alzheimer had en zij veel met haar en haar man optrok en zoveel mogelijk steun bood. Het MantelzorgMaatje: “Het geeft een goed gevoel om veel voor iemand te kunnen betekenen die in een lastige situatie zit. Ik vind het ook fijn om te steunen omdat ik Marius, de man van Riet, heel erg aardig vind. Ik heb veel met hem gepraat en ik vond hem open en eerlijk. Toen ik hem vroeg wat hij nog leuk vond zei hij ‘niets’. Hij liet wel weten dat hij het fijn voor Riet vond dat ik er voor haar ben, dat is echt heel erg lief.”


Goede tip

Behalve het fijne onderlinge contact kan een MantelzorgMaatje ook op een afstandje naar de situatie kijken. Eleonore suggereerde Riet om op de momenten dat Marius overdag slaapt, zich terug te trekken in een andere ruimte, waar ze even helemaal zichzelf kan zijn. Ze zou daar wat kunnen lezen, iemand bellen of zomaar zitten. Een leuk boeketje daar zou kunnen bijdragen aan een prettige sfeer. Dat vond Riet een goed plan. Het zorgt voor een klein ontspanningsmomentje tijdens de langdurige en zware zorg voor haar partner. Riet: “Ik zou iedereen een MantelzorgMaatje aanraden. Het is zo fijn dat daarover is nagedacht. Eleonore steunt Riet in ieder geval een heel jaar, daar heeft ze voor getekend bij U Centraal. “En reken er op dat je geen contractbreuk pleegt”, grapt Riet.


Bent u mantelzorger geweest van iemand met dementie?


Mensen die in het verleden hebben gezorgd voor iemand met dementie en MantelzorgMaatje willen worden of hun ervaringen willen delen kunnen vrijblijvend bellen of mailen naar Angelique Heerdink, 06 - 14 79 63 76 of aheerdink@handjehelpen.nl. De vacature vindt u op www.u-centraal.nl/mantelzorgmaatje