De Ambassadeur Informele Zorg wijst de weg

Wat kun je als professional in zorg en welzijn van een vrijwilliger verwachten? En hoe weet je bij welke van die vele vrijwilligersorganisaties je moet zijn? Sinds september 2017 kunnen professionals in zeven Utrechtse wijken met die vragen terecht bij de Ambassadeurs Informele Zorg. De ambassadeurs zijn medewerkers van Handjehelpen, U Centraal, Cosbo, Al-Amal en Stichting HiP.

Gonny Bruggenkamp, consulent informele zorg bij U Centraal, is ambassadeur in Overvecht en Noordoost. Elke twee weken houdt Gonny spreekuur in de vier buurtteams in Overvecht, binnenkort gaat ze ook naar huisartsenpraktijken en breidt ze haar werkterrein uit naar Noordoost. Verder schuift ze aan bij tal van overleggen in de wijk met sociaal makelaars, vrijwilligersorganisaties en buurtinitiatieven. Zo kan ze vraag en aanbod in kaart brengen en met elkaar verbinden. Het doel van de Ambassadeurs Informele Zorg is dat betaalde zorg en informele zorg elkaar aanvullen en versterken. “De inzet van vrijwilligers kan de professionals ontlasten,” vertelt Gonny. “Bovenal brengt een vrijwilliger iets extra’s mee. Hij of zij komt gewoon als mens, zonder hulpverleningsplan of tijdsdruk.” 


Onbekend terrein

Sinds de decentralisatie van 2015 hebben professionals in zorg en welzijn nog meer dan voorheen de opdracht om vrijwilligers in te zetten. Om die ontwikkeling te versoepelen, heeft het Netwerk Informele Zorg Utrecht (NIZU) met steun van de gemeente Utrecht vijf ambassadeurs aangesteld, die dit naast hun werk in de informele zorg doen. Gonny: “Er wordt nog te weinig gebruik gemaakt van vrijwillige inzet. Voor veel professionals is het een nog onbekend terrein. De grote organisaties zijn wel bekend, maar er is nog veel meer aanbod, dat in een bepaalde situatie misschien wel beter past. Ik heb als ambassadeur ook buurtinitiatieven ontdekt die ik voorheen nog niet kende. Er is zoveel, alleen al in Overvecht.”


Gebarentaal

Op het spreekuur komen de buurtteammedewerkers met vragen als:  hoe kan ik de eenzaamheid bij mijn cliënt verlichten?  Welke organisaties bieden hulp bij financiën? Waar kan mijn cliënt het snelst terecht? Gonny geeft uitleg over de mogelijkheden en kan soms zelf ook een snelle koppeling maken. “Zo was er een vrijwilliger die een cursus gebarentaal heeft gedaan en dat graag wilde gebruiken. Ik heb de vraag ingebracht bij het Sireneoverleg in de wijk. Ze is nu bezoekmaatje bij een cliënt van Reinaerde en kan gebarentaal oefenen. Bij zo’n koppeling denk ik echt van: Yes!”


Er zijn Ambassadeurs Informele Zorg in de wijken Overvecht, Noordoost, Zuilen/Ondiep, Vleuten-De Meern, Lunetten/Hoograven en Kanaleneiland-Noord en –Zuid. Meer weten? Bel het Informatiepunt Informele Zorg, 030 236 17 45 of mail infopuntiz@u-centraal.nl.