Mantelzorgers komen gesterkt weer thuis

Als je altijd voor een zieke naaste zorgt, is het belangrijk om regelmatig bij te tanken. Daarom organiseert Steunpunt Mantelzorg Utrecht waarderingsdagen.

Op 10 juni ging een groep mantelzorgers naar Harderwijk voor een dagje bottervaren. Dinsdag 4 juli staat een excursie in de Betuwe op het programma.


Dit soort dagjes uit helpt. “Vandaag echt super dag gehad met het steunpunt mantelzorg varen op een historische botter en lunchen op een eiland,” schrijft mantelzorger Ruud op Facebook. Ook kwam er een mailtje van een dochter van een mantelzorger die mee was naar Harderwijk. “Naast dat ze ontzettend heeft genoten van het varen en de lekkere lunch zijn toch vooral de gesprekken met lotgenoten geweldig. Ze kwam gesterkt weer thuis.”


De waarderingsdagen zijn – zoals het woord al zegt – een blijk van waardering aan de mensen die altijd klaarstaan voor een ziek familielid, vriend of buur. Ook is een belangrijke gelegenheid om ervaringen uit te wisselen over de zorg, de balans in je leven of regels en voorzieningen. Vaak geeft de consulent onderweg ook uitleg over dit soort zaken.


Mantelzorgers stellen de waarderingsdagen erg op prijs. “Even uit de dagelijks leven Even een dagje weg van de dagelijkse zorg,”  zo schrijft iemand op het evaluatieformulier. “Ik kom er anders niet toe, zoiets te doen.” Of: : Heerlijk een dagje uit. Van mijzelf.”


Als er meer belangstelling dan plek is, dan hebben mensen die nog nooit op een waarderingsdag zijn mee geweest, voorrang. De dagen worden gefinancierd met subsidie van de gemeente Utrecht.


Meer weten? www.u-centraal.nl/waarderingsdagen