Kijkers over Bloedlink: zo, die komt binnen!

Bloedlink. Onder die titel geven Pretty Woman, JoU (Jongerenwerk Utrecht), de Politie Midden Nederland en Al Amal voorlichting over sexting aan jongeren en ouders met een islamitische achtergrond. Twee jaar geleden won het project de Hein Roethofprijs. Met dat prijzengeld is een voorlichtingsfilm gemaakt, die donderdag 9 november 2017 in Overvecht in première is gegaan.

Pretty Woman is een samenwerkingsproject van jeugdzorgorganisatie De Rading en welzijnsorganisatie U Centraal.

De aanwezige professionals reageerden enthousiast: ‘Kippenvel’, ‘Zo, die komt binnen!’ of: ‘Brok in mijn keel’. Juist de lokale samenwerking tussen politie, jeugdzorg, een organisatie voor migranten en jongerenwerk is de sleutel tot het succes van Bloedlink, vertelt hulpverleenster Jacqueline Kleijer van Pretty Woman. Zo is er zowel aandacht voor de juridische gevolgen – het doorsturen van pikante foto’s van minderjarigen is strafbaar – als voor de sociaal-emotionele gevolgen. “De concrete casussen waarover de politie tijdens een voorlichting vertelt, maken altijd heel veel indruk. Daar ben ik als hulpverlener soms zelfs stil van.”

 

 

Naïef
Bloedlink richt zich in het bijzonder op jongeren en ouders met een islamitische achtergrond, zodat ouders begrijpen hoe sexting gebeurt en hun zoon of dochter niet veroordelen, maar steunen. In de film Bloedlink maken we kennis met Layla en zien hoe gemakkelijk zij in de val trapt. “Meisjes die dit overkomt, worden vaak weggezet als dom,” ervaart jongerenwerker Hanae Haddouche van JoU. Maar het is geen domheid, de slachtoffers zijn vaak gewoon naïef. Je denkt dat je met een maatje te maken hebt, terwijl dat niet zo is.”


Durven praten

De film maakt ook duidelijk hoe belangrijk het is dat jongeren met hun ouders over moeilijke onderwerpen durven te praten. Dat is voor veel pubers al moeilijk. Opgroeien in een islamitisch gezin maakt de drempel vaak nog hoger. In Bloedlink spelen mensen van Marokkaanse afkomst, die op deze manier het thema sexting bespreekbaar maken. “Ik heb er zelf ook veel van geleerd, bijvoorbeeld goed luisteren naar wat mijn kinderen bezighoudt,” vertelt Badia Bouazzaoui, die de moeder van Layla speelt. “Ik vindt het een eer om hieraan mee te werken en heb dat met plezier gedaan. Geen enkele moeder zou willen dat dit haar kinderen overkomt.”


De makers van Bloedlink

Bloedlink is een film van producer en cameraman Brahim Azamouri, in opdracht van de Politie Midden Nederland en Pretty Woman. Met in de hoofdrollen: Dikra Tahrraoui, Niels Komduur, Aissa Azamouri, Hassan Oumhamed, Badia Bouazzaoui en Mohamed Talhaoui. Regie: Teun Driessen, geluid: Olivier Rekers. Scenario: Jacqueline Kleijer.

Jongeren begeleiden rond seksualiteit