Workshop Levensgebeurtenissen helpt geldproblemen te voorkomen

Maandagavond, Drift 11. Terwijl buiten de regen tegen de ramen klettert, zitten binnen bij U Centraal tien mensen bij elkaar voor de workshop Na een scheiding. Iedereen zit in hetzelfde schuitje: als gevolg van scheiding is hun financiële situatie veranderd. Waar lopen ze tegenaan en hoe kunnen ze financiële problemen voorkomen?


De workshop maakt deel uit van de pilot Levensgebeurtenissen, voor mensen die te maken hebben met scheiding of ontslag. De gratis workshops zijn georganiseerd door U Centraal, de gemeente Utrecht, het UWV en advocatenkantoor Zumpolle. Het doel is te voorkomen dat levensgebeurtenissen leiden tot armoede.


Aan tafel zitten mannen en vrouwen van allerlei leeftijden en culturele achtergronden. Sommigen zijn nog bezig met mediation, anderen zitten middenin de gerechtelijke procedure of hebben de scheiding al achter de rug. De onderhuidse emotie is voelbaar. Soms klinkt er frustratie en soms wordt er gelachen. Geregeld hebben financiële perikelen alles te maken met het gedrag van de ex-partners. Maar het gaat vandaag vooral over financieel-juridische zaken: hoe gaat een echtscheidingsprocedure in zijn werk? Wanneer kun je toeslagen aanvragen om toch rond te komen? En waarop kun je bezuinigen? Want als met de partner ook de kostwinner het huis verlaat, dan ziet het financiële huishouden er ineens heel anders uit.


Kinderalimentatie

Als advocaat en scheidingsmediator bij Zumpolle advocaten kan mr. Trees Philipsen de aanwezigen belangrijke tips geven voor deze vaak moeilijke periode. Wat voor afspraken leg je vast in een ouderschapsplan? Hoe lang duurt een procedure? Kun je alvast laten vastleggen wie in het huis blijft wonen? Ook legt ze uit dat partneralimentatie een vorm van inkomen is, maar kinderalimentatie niet. Wel zo handig om te weten bij de Belastingaangifte of het aanvragen van toeslagen.


Toeslagen

Zodra de ex-partner niet meer op hetzelfde adres staat ingeschreven, kan de achtergeblevene toeslagen aanvragen om huur, zorgkosten of kinderopvang te kunnen betalen. Maar, drukt Martijn Vetketel de aanwezigen op het hart: geeft alle wijzingen in je situatie door aan de Belastingdienst! Als sociaal raadsman en medewerker Informatie en Advies van U Centraal heeft hij vaak genoeg meegemaakt dat mensen enorme bedragen moesten terugbetalen omdat hun inkomen steeg, maar de huurtoeslag gewoon bleef doorlopen.


U Gids

Mensen met een laag inkomen hebben vaak recht op kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen of de U-Pas. Wie achterblijft in een duur huis dat met één inkomen niet te betalen is, kan mogelijk een beroep doen op de Woonkostentoeslag. Deze en andere regelingen staan ook uitgelegd op de website www.ugids.nl, die door het team Informatie & Advies van U Centraal wordt bijhouden. “En zit je klem tussen de regels, ga dan naar het Buurtteam voor hulp,” adviseert Martijn. “Ja,” verzucht een van de deelnemers. “Ik ben blij dat ze er zijn, ik heb er veel aan.”


Besparen

Maar ook met U-Pas en toeslagen moet het mes vaak in de uitgaven. Consulent Marnix van der Waals van U Centraal geeft in vogelvlucht wat tips. “De meeste mensen kunnen zonder pijn te lijden een kwart besparen op de boodschappen, sommigen zelfs de helft.” Inkopen bij een andere supermarkt, apparaten uitzetten als je weggaat, overstappen van verzekering; het helpt allemaal om rond te komen.


Tips als deze komen ook terug in de gratis cursus Grip op Financiën van U Centraal, waar mensen in vijf lessen leren om weer overzicht te krijgen. Grip op financiën geeft grip op het leven. Dat kan nog niet in deze twee uur, waar in sneltreinvaart de belangrijkste valkuilen voorbijkomen. Maar het is een begin om in een lastige periode toch overeind te blijven. Een van de deelnemers: “Mijn hoofd zit nu vol informatie, blij dat ik het thuis kan nalezen. Maar ik heb dingen gehoord die ik nog niet wist.”


Meer weten? Kijk op www.u-centraal.nl/levensgebeurtenissen