Standaardmap voor de administratie scheelt uren werk

Iedereen die in Utrecht ondersteuning krijgt bij de administratie, gebruikt sinds deze maand dezelfde indeling om de post op te bergen. Ze gebruiken daarvoor een nieuwe map, de U Map. De standaardmap scheelt duizenden hulpvragers veel tijd en gedoe, doordat ze bij alle instanties dezelfde administratiemap kunnen gebruiken.

De U Map is het resultaat van een samenwerking tussen Werk & Inkomen van de gemeente Utrecht, U Centraal, met De Tussenvoorziening, Humanitas, de buurtteams, Al-Amal, Schuldhulpmaatje en het financieel spreekuur van ROC Midden Nederland.

Beroepskrachten en vrijwilligers van die organisaties zien regelmatig Utrechters die tassen of schoenendozen hebben gevuld met ongeopende post. De eerste stap is die post op orde te krijgen en inzicht te krijgen in inkomsten en uitgaven. Waar kan iemand op besparen? Op wat voor toeslagen heeft iemand recht? Bij het maken van dat overzicht gebruikten verschillende organisaties verschillende manieren om die post te ordenen, waardoor de werkwijze van de ene instantie niet altijd aansloot bij die van de andere.

 

 

De U Map maakt daar nu een einde aan, vertelt projectleider Rob van Asch van U Centraal: “Mensen kunnen met deze map overal terecht. U Map sluit ook aan bij het werkboek schulddienstverlening. Dat scheelt cliënten een hoop werk en gedoe.”

De mappen worden verspreid via de buurtteams. Ook mensen die geen nu hulp ontvangen van het buurtteam, maar wel moeite hebben hun administratie te ordenen, kunnen de map gratis afhalen bij het buurtteam in hun wijk.