Financiele vragen? Geldwijzer 030 wijst de weg

De hulp voor Utrechters met schulden of financiële problemen is vanaf 1 september 2016 nog laagdrempeliger. Dan zijn de buurtteams dé plek waar mensen met (dreigende) geldproblemen terecht kunnen. De gemeente Utrecht en de Utrechtse buurtteams willen zo ervoor zorgen dat mensen snel hulp krijgen en hun schulden niet oplopen.

Nieuw is dat de gemeentelijke trajectbegeleiders van Werk en Inkomen voortaan een aantal uren per week op de locatie van het buurtteam aanwezig zijn. Zij bieden vanuit de buurtteams laagdrempelig, dichtbij en in de eigen buurt hulp aan mensen met hulpvragen rond (dreigende) schulden.

Geldwijzer 030

Ook is per 1 september de website Geldwijzer 030 gelanceerd. Deze website wijst mensen de weg naar informatie, advies en hulp over geldzaken in Utrecht Geldwijzer 030 is een initiatief van partijen die betrokken zijn bij schulddienstverlening en sociaaljuridische informatie en advies in de stad Utrecht: Werk en Inkomen van de gemeente Utrecht, Buurtteams Utrecht, U Centraal, de Tussenvoorziening. De site wordt bijgehouden door het team Informatie en Advies van U Centraal, dat ook de digitale wegwijzer U Gids beheert.


Schulden ingrijpend probleem

Ruim 36.000 mensen in Utrecht hebben schulden of lopen het risico om schulden te krijgen. Schulden gaan bijna altijd hand in hand met andere problemen. Circa 70% procent van de cliënten van de buurtteams heeft op de een of andere manier (ook) te maken met financiële problemen of schulden. Veel mensen zoeken pas hulp zodra hun schuld hoog is opgelopen. Het hebben van dergelijke schulden is erg ingrijpend voor het welzijn van mensen. Daarom organiseert Utrecht met de buurtteams de schulddienstverlening dichterbij inwoners, sneller en beter op maat. Ook financiert de gemeente onder andere de cursus Grip op Financiën bij U Centraal, waar mensen leren op een ontspannen manier overzicht te krijgen in hun financiën en administratie.