Dertig jaar Buddyzorg: er zijn voor iemand is van alle tijden

Buddyzorg Midden Nederland bestaat in 2016 dertig jaar en viert dat in juni met een bijeenkomst voor vrijwilligers. In 1986 begon het buddyproject bij de GGD in Utrecht, als steun voor mensen die te maken hadden met aids/hiv.

Tegenwoordig bieden buddy’s sociaal-emotionele steun en praktische begeleiding aan mensen die lijden aan de gevolgen van een ernstige of levensbedreigende ziekte. De getrainde buddy’s worden voor een jaar gekoppeld, er zijn gemiddeld 60 koppelingen per jaar in de regio Utrecht. De meeste cliënten hebben te maken met kanker, MS, COPD, hiv of een ernstige spierziekte.


Het werkgebied van Buddyzorg Midden Nederland

Buddyzorg Midden Nederland is er voor mensen in de gemeenten Utrecht, Nieuwegein, IJsselstein, Zeist en Utrechtse Heuvelrug. Buddy’s hoeven niet per se in deze gemeenten te wonen, cliënten wel. Buddyzorg is gratis voor de cliënt en wordt gefinancierd door de deelnemende gemeenten.


Buddy: niet zomaar een vrijwilliger

Het vergt moed om iemand toe te laten in je leven, terwijl je door een pijnlijke periode gaat. Een buddy is dan ook niet zomaar een vrijwilliger. Het is iemand die zelf stevig in z’n schoenen staat en gedegen op z’n taak is voorbereid met een uitgebreide training en intervisie. Mensen met een ernstige ziekte hebben behoefte aan een luisterend oor, maar kunnen of willen hun familie niet altijd mee belasten. Ook kan een buddy de taak van mantelzorgers verlichten.


Een buddy over zijn werk:

Evert Wiebenga is al bijna vijftien jaar buddy en begeleidt andere (aspirant) buddy’s. “Cliënten die niet gewend zijn om over hun gevoelens te praten, kunnen –zeker in het begin – erg gesloten zijn. In de loop van het jaar gebeurt er bijna altijd wel iets waardoor de cliënt toch gaat praten. De emoties komen dan vanzelf los, de cliënt wordt opener en de vertrouwensband groeit.”


Waarom verwijzen professionals naar Buddyzorg?

Vrijwillige inzet wordt steeds belangrijker. Als professional heb je een grote caseload en beperkte tijd voor een cliënt. Zelf heb je onvoldoende tijd om echt lange gesprekken te voeren over de gevoelens die iemand ervaart door zijn of haar ziekte. Je gunt je cliënt iemand die naast hem/haar staat en tijd heeft om een luisterend oor of praktische hulp te bieden. Een buddy kan dat.


Meer weten over Buddyzorg Midden Nederland?

Buddyzorg Midden Nederland

www.buddyzorgmiddennederland.nl

030 236 17 39, buddy@u-centraal.nl

Contactpersonen: Ed Korff de Gidts, Clasine Smit, Anna Udo.