Stemmen op Habiba

Habiba Chrifi-Hammoudi, consulent bij Steunpunt Mantelzorg Utrecht, is één van de drie genomineerden voor de titel Sociaal Werker van het Jaar 2018. Op deze pagina vind je meer informatie over Habiba en een link naar de pagina waar je kunt stemmen voor de verkiezing van Sociaal werker van het jaar 2018.

Habiba's missie

Habiba groeide zelf op als mantelzorger. Al op jonge leeftijd ging ze met haar moeder mee naar de dokter om te tolken. Later zorgde ze voor haar ouders en schoonouders. Sinds 2008 is Habiba verbonden aan het Steunpunt Mantelzorg Utrecht. Ze richt zich in het bijzonder op mantelzorgers met een migratieachtergrond. “Ik vind het een grote eer dat ik zware mantelzorgers zie groeien en rust krijgen in hun leven en dat zij een stap willen zetten om anderen te begeleiden en te ondersteunen.”

Opleiding

Vlak voor ze bij Steunpunt Mantelzorg Utrecht kwam werken, zat Habiba in een voorhoedegroep van Stichting BMP, die onderzocht hoe migranten mantelzorgers het beste konden worden ondersteund. Met een opleiding zonder vooropleidingseisen, zo adviseerde de voorhoedegroep. Die opleiding kwam er. Het heet AMWAHT, ofwel Alle Mantelzorgers Werken Aan Hun Toekomst. Habiba werd vanuit Steunpunt Mantelzorg Utrecht de coördinator van AMWAHT in Utrecht. Alleen al in 2017 deden ruim honderd vrouwen mee aan AMWAHT.

Groeien

De opleiding maakt verschil in het leven van mensen. Habiba: “Het mooiste dat we hebben bereikt is, dat migranten nu de weg naar ons weten te vinden en dat ze groeien. Iedereen kreeg de kans om deel te nemen aan de opleiding. Ook al spraken ze niet zo goed Nederlands. Sommige hadden kwaliteiten die niemand zag en spraken slecht Nederlands. Ze werden nergens voor een opleiding toegelaten. Door het empoweren van de mantelzorgers zijn ze geëmancipeerder geworden en zijn ze zich gaan organiseren. Ze hebben nu aanzien in de gemeenschap en betekenen iets voor de maatschappij naast hun zorg voor hun familielid.”

  

Habiba in de media

 

 

Stemmen voor de Sociaal werker van het Jaar 2018

Sinds 2009 bestaat de verkiezing Sociaal Werker van het Jaar. De Sociaal Werkers van het Jaar zijn als het ware de ambassadeurs van het sociaal werk en zijn gedurende het hele jaar te vinden op allerlei plekken: van gastcolleges op hogescholen tot deelnemers aan landelijke talkshows en politieke debatten. In februari kan iedereen online stemmen op filmpjes van de genomineerden die worden geplaatst op de website van Zorg + Sociaal Werk. De winnaar wordt gekozen en bekendgemaakt tijdens de Dag van de Sociaal Werker op 14 maart 2018. De jury bepaalt gezamenlijk 50% van het eindoordeel. De online poll en stemmen van het zaalpubliek op 14 maart 2018 tellen samen mee voor de andere helft.

 

 

'Tijdens de bijeenkomsten voelde ik me veilig. Ik kende er niemand, maar iedereen maakt min of meer hetzelfde mee als ik.' Deelnemer gespreksgroep voor mantelzorgers van mensen met dementie