Buddy bij ziekte of herstel

Steun Voor wie is een buddy?

Als je ziek bent of herstelt van een ziekte, dan kan het helpend zijn als iemand er met aandacht voor je is. Iemand die luistert, je begrijpt en niet bang is voor emoties. Het kan fijn zijn om deze steun te ontvangen van een persoon buiten je familie- en vriendenkring. Een buddy kan dit voor je betekenen. Buddy's zijn er voor mensen die langdurig ziek zijn en mensen die na ziekte aan het herstellen zijn. Bij het herstel kan het gaan over het verwerken van het ziekteproces, lichamelijk en geestelijk weer op krachten komen of leren leven met een blijvend verminderde gezondheid. Buddy's helpen bijvoorbeeld mensen die een ernstige ziekte hebben, zoals kanker of ALS. En ook mensen die herstellen van een intens ziekteproces, bijvoorbeeld ex-coronapatiënten. De hulp van buddy's is een aanvulling op de professionele zorg.

Ondersteuning Wat doet een buddy?

Een buddy ondersteunt je en kun je vertrouwen. Samen kun je praten over je ziekte en onzekerheden. Of juist even niet: dan gaan jullie, binnen de mogelijkheden, iets leuks doen. Met een buddy kun je huilen en lachen. Hij of zij ziet jou als persoon áchter de ziekte. De vrijwilliger is zorgvuldig getraind en heeft de kennis in huis om je passende ondersteuning te bieden. De buddy komt gedurende ongeveer een jaar elke week of elke twee weken bij je langs. Samen bepaal je waar jullie gesprekken over gaan en wat jullie ondernemen.

Aanmelden Wat kun je verwachten

  1. Je meldt je aan
  2. We bellen je om een intake-afspraak te maken
  3. We komen bij je thuis voor een intakegesprek
  4. We zoeken een buddy die bij je past
  5. De buddy komt langs voor een kennismakingsbezoek
Buddy voor een ernstig zieke vrijwilliger

Veelgestelde vragen Jouw vraag, ons antwoord

Een buddy is er speciaal voor een goed gesprek en emotionele steun. Als je meer behoefte hebt aan gezelligheid en afleiding of hulp wilt bij klusjes in en rond het huis, dan kan een vrijwilliger van de Algemene Hulpdienst je misschien helpen.

Je kunt je aanmelden voor Buddyzorg als je woont in Utrecht, Utrechtse Heuvelrug of IJsselstein. Met deze gemeentes hebben we contracten afgesloten om onze zorg te leveren. Helaas kunnen wij geen buddy’s inzetten in andere gemeentes.

Wij koppelen cliënten en vrijwilligers aan elkaar. We luisteren altijd goed naar wie u bent en wat uw wensen zijn, zodat we u kunnen koppelen aan een vrijwilliger die bij u past. Na de kennismaking mag u altijd eerlijk zeggen of het klikt met de vrijwilliger. Zo niet, dan zoeken we iemand anders voor u.

Ja.

Nee, je hebt geen verwijzing nodig en je kunt je direct bij ons aanmelden.