Buddy nodig?

Buddyzorg Utrecht

Als je een ernstige of levensbedreigende ziekte hebt, kan het fijn zijn om met iemand te praten over wat je bezighoudt. Na een diagnose zoals kanker, ALS, MS of hiv ziet het leven er ineens heel anders uit. Het is niet altijd eenvoudig om daarmee om te gaan. Ook niet voor de mensen in jouw omgeving.

Buddyzorg Utrecht traint en begeleidt buddy’s voor mensen die ernstig ziek zijn of hun naasten. Er zijn 2 soorten buddycontacten:

 

Buddy

Langdurig buddycontact: een buddy die jou ondersteunt en met je op loopt. Het contact duurt maximaal een jaar. De buddy biedt een luisterend oor, gezelschap, afleiding (door bijvoorbeeld leuke uitstapjes te plannen) en soms praktische ondersteuning. Jullie kunnen het hebben over alledaagse onderwerpen en er ontstaan gesprekken over verlies, het leven, de dood. Hoe verwerk je een diagnose? Heb je het gevoel je familie te belasten met jouw verhaal? Bij een buddy kan je keer op keer je ei kwijt. Of zoek je juist afleiding? Het buddycontact maak je samen!

 

Gids – buddy

Kortdurend buddycontact: een gids-buddy heeft een gidsend of coachend karakter. Je gaat samen met je gids-buddy de diepte in en je hebt een duidelijk gespreksonderwerp over bijvoorbeeld de diagnose, je ziekteproces, je toekomstbeeld en alles wat erbij komt kijken. Jij bepaalt de inhoud.

Een gids-buddy kan je ook helpen helder te krijgen wat voor soort hulp je nog meer nodig hebt.

Per gesprek bekijken jullie of vervolggesprekken zinvol zijn. Het kan een reeks worden van maximaal 6 gesprekken, maar het kan ook zijn dat je na 1 gesprek zelf weer verder kan.

 

Praktische informatie

Het contact met een buddy of een gids-buddy is gratis. Het is beschikbaar in de gemeenten Utrecht, IJsselstein en Utrechtse Heuvelrug.

Buddy`s en gids-buddy’s doen dit werk omdat ze graag iets zinvols voor een ander willen doen. Zowel mannen als vrouwen, jong en oud, kiezen ervoor buddy te worden.

 

Wil je een (gids-)buddy of meer informatie, mail of bel ons: buddy@u-centraal.nl 030-2361739

Wilt je (gids-)buddy worden, ga dan naar de pagina Buddy worden.

 

'Iedere week komt er een vrijwilliger langs om met mijn vrouw spelletjes te doen en te lezen. Ik leef zo toe naar die paar uurtjes! niet dat ik dan iets bijzonders doe. Maar het is gewoon al een enorme luxe om te kunnen denken: wat zal ik nu eens gaan doen? Mantelzorger